|

Forsell vill se mod i anfallet

NyhetsbildZoom
Mittfältaren Petteri Forsell och förbundskapten Markku Kanerva i samspråk under Finlands träningspass i onsdags. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Målskyttet är det eviga problemet för Finland. När man dessutom inte kan vinna utan mål är det förståeligt att läget är vad det är i VM-kvaltabellen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlands anfall behöver nytt blod och det kanske hittas på näst högsta serienivå i Polen.

Petteri Forsell flyttade i fjol till Miedz Legnica som aldrig spelat i polska ligan. Nu har klubben stora förhoppningar om att nå upp på en högre nivå, och det är mycket tack vare Forsell. Den här säsongen har han gjort 12 mål (flest i serien) på 21 matcher och gett 7 målgivande passningar.

Inte konstigt att förbundskapten Markku Kanerva vill ha med Forsell i VM-kvaltruppen mot Turkiet. Och om det går riktigt bra får han också spela i Antalya på fredagskvällen.

– Jag hoppas det. Det har gått bra i klubblaget, det har blivit mål. Alla lag vill ju göra mål så jag hoppas att jag kan hjälpa till med det, säger Forsell.

– Till mina styrkor hör att stå för förarbetet för målen och ibland också göra dem själv ... och så är jag bra på fasta situationer.

En annan styrka är Forsells självförtroende som den lyckade säsongen bara förstärkt. Däri finns också det som Forsell vill se i landslaget, vars förehavanden han följt med intresse. Han vill se mod.

– När man hela tiden snackar om att det är svårt att anfalla och göra mål tror jag att det handlar om att spelarna på planen hellre tar det säkrare valet i de avgörande lägena. De vill inte misslyckas, säger Forsell.

– Responsen från medierna och fansen, allt sådant påverkar. Vi har absolut inte i något skede saknat målskyttar eller spelare som kan skapa lägen. Det handlar säkert om sådant som händer inne i huvudet. Att man, så att säga, kanske inte vågar göra mål.

Stämningen i landslaget är avslappnad och befriad. Det borde hjälpa, trots de dåliga resultaten på sistone.

– Det är viktigt, och särskilt för målskyttar, att det är avslappnat och att de inte behöver känna sig pressade när målchanserna kommer. Stämningen i laget är bra och jag tror att det blir en bra match, säger Forsell.

De turkiska supportrarna är kända för sin fanatiska inställning. Det fick Forsell känna på när han spelade i turkiska Bursaspor för några år sedan.

– De var inte roligt att vara gästande lag, säger Forsell med ett skratt.

– Klart publiken påverkar hur vi koncentrerar oss, men det måste man bara försöka skjuta åt sidan. Man ska fokusera på det man själv gör och våga. Våga hitta egna lösningar, även om det känns skrämmande.

Petteri Forsell

  • 26 år.
  • Född i Karleby.
  • Moderklubb: KPV.
  • Klubbar: KPV, Kipparit (Karleby), SJK (lån), VPS, Virkiä (lån), IFK Mariehamn, Bursaspor, Miedz Legnica (Polen).
  • Har spelat åtta landskamper och gjort ett mål. Målet kom när Forsell debuterade i en landskamp mot Israel i februari 2013. Finland förlorade med 2–1.

Visa fler
Kommentarer
|

GBK fick nöja sig med oavgjort – tillställningen fick beröm av gästerna

Nyhetsbild
Lawrence Smith (3) gjorde GBK:s mål och prisbelönades. Här jagar han gästernas Albert Vauhkonen. Bakom syns Joni Pakola. Foto: Teijo Pirttimäki
GBK-tränaren Chris Corcoran var inte alls nöjd efter matchen mot PK-37.

Mest läst senaste veckan