|

HS: Image krävs på ersättning - kombinerade Mumin och Tom of Finland på pärmbild

Moomin Characters som förvaltar Tove Janssons upphovsrätt kräver tidskriften Image på ersättning för olovlig användning av varumärket Mumin, skriver tidningen Helsingin Sanomat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pärmen på det senaste numret pryds av en teckning av Sami Saramäki där muskulösa mumintroll poserar i Tom of Finland-utstyrsel. Bilden är en illustration till en artikel av Antti Holma om hur Tom of Finlands karaktärer blivit hela folkets maskotar. Texten under bilden lyder Moomin of Finland.

Images chefredaktör Heikki Valkama säger till HS att det handlar om ett separat satiriskt verk som kombinerar två olika saker. Moomin Characters vd Roleff Kråkström godkänner inte förklaringen. Han säger att satir handlar om att man vill förlöjliga till exempel statsministern, men att det inte är frågan om det när det gäller pärmbilden. Speciellt användningen av ordet Moomin är graverande, tycker han.

Kråkström godkänner inte heller parallellen till Kaj Stenvalls ankmålningar.

– Stenvall har aldrig använt Kalle Ankas varumärke. Han har målat generiska ankfigurer som vem som helst kan använda. Däremot är mumintrollen som karaktärer och ord ett helhetskonstverk skapade av Tove Jansson, säger Kråkström.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Paatero till MTV: Ingen har bett om mitt godkännande till Postens avtalsbyte

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) förnekar att hon har gett sitt godkännande till Postens kollektivavtalsbyte.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) förnekar att hon har gett sitt godkännande till Postens kollektivavtalsbyte.

Det råder delade meningar om Posten hade regeringens stöd till att flytta över paketsorterare till ett nytt kollektivavtal eller inte.

Mest läst senaste veckan