|

HS: Image krävs på ersättning - kombinerade Mumin och Tom of Finland på pärmbild

Moomin Characters som förvaltar Tove Janssons upphovsrätt kräver tidskriften Image på ersättning för olovlig användning av varumärket Mumin, skriver tidningen Helsingin Sanomat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pärmen på det senaste numret pryds av en teckning av Sami Saramäki där muskulösa mumintroll poserar i Tom of Finland-utstyrsel. Bilden är en illustration till en artikel av Antti Holma om hur Tom of Finlands karaktärer blivit hela folkets maskotar. Texten under bilden lyder Moomin of Finland.

Images chefredaktör Heikki Valkama säger till HS att det handlar om ett separat satiriskt verk som kombinerar två olika saker. Moomin Characters vd Roleff Kråkström godkänner inte förklaringen. Han säger att satir handlar om att man vill förlöjliga till exempel statsministern, men att det inte är frågan om det när det gäller pärmbilden. Speciellt användningen av ordet Moomin är graverande, tycker han.

Kråkström godkänner inte heller parallellen till Kaj Stenvalls ankmålningar.

– Stenvall har aldrig använt Kalle Ankas varumärke. Han har målat generiska ankfigurer som vem som helst kan använda. Däremot är mumintrollen som karaktärer och ord ett helhetskonstverk skapade av Tove Jansson, säger Kråkström.

Kommentarer
|

HBL: Kokhet buss stoppades av polisen efter larm från passagerare

Nyhetsbild
En av Onnibus bussar stoppades av polis. Foto: Arkiv
Luftkonditioneringen i bussen från Åbo till Helsingfors fungerade inte och chauffören vägrade stanna. Passagerare ringde till polisen för att be om hjälp.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan