|

Saneringsarbeten styr om trafiken vid VCS

Zoom

Med start på måndag råder nya trafikarrangemang på flera håll i Vasa centrum, bland annat på Skolhusgatan. Orsakerna är saneringsarbeten och nya cykelvägar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trafikanter ska vara beredda på undantagsarrangemang på Sandviksgatan, Skolhusgatan och Strandvägen från och med måndag nästa vecka fram till september i höst.

I korsningen av Sandviksgatan och Skolhusgatan inleder kommuntekniken arbetet med att bygga trafikljus. Samtidigt som trafikljusen installeras saneras en del av Sandviksgatan framför Vasa centralsjukhus. Vägbiten som saneras finns mellan Skolhusgatan och Strandgatan.

Samtidigt ska cykelleden vid Skolhusgatan få en helt ny look i form av en kombinerad cykel- och gångbana. Den nya cykelleden ska finnas mellan korsningen av Skolhusgatan och Sandviksgatan fram till Korsholmsesplanaden.

När arbetet är klar är det förbjudet att parkera på cykelledens sida av Skolhusgatan. Den andra sidan av gatan får parkeringsfiler.
Även en längre sträcka av Skolhusgatan kommer att saneras då asfaltsbeläggningen förnyas. Det gäller sträckan mellan Fredsgatan och korsningen vid centralsjukhuset.

Annons

Nya direktiv för tunga fordon till och från motorvägen

På grund av arbetet råder tillfälliga trafikarrangemang på Skolhusgatan för tunga fordon som är på väg till motorvägen.

- Skolhusgatan kommer inte att stängas av helt och hållet medan arbetet pågår. Däremot är det ett omfattande arbete att göra ny asfaltsbeläggning och då och då kan enbart en körfil vara i bruk, säger Jan-Ove Ingo, byggnadschef vid kommuntekniken.

Trafikanter ska i stället svänga via Korsholmsesplanaden till Handelsesplanaden och sedan vidare till motorvägen. Enligt Ingo riktar sig direktivet först och främst till tunga transportfordon men alla trafikanter, bilister och cyklister, ska helst ta andra köralternativ än Skolhusgatan.

- I mån av möjlighet är det önskvärt att trafikanter inte använder just den delen av Skolhusgatan i sommar. Till exempel finns ju Rådhusgatan. Speciellt under rusningstider kan trafiken gröta till sig om alla väljer samma rutt, säger Ingo.

Trafikanter på väg från motorvägen till Vasklot ska svänga vänster från Handelsesplanaden till Korsholmsesplanaden och sedan till korsningen av Skolhusgatan och Vasaesplanaden.

Samtidigt som gatuarbetena pågår kommer Vasa Vatten att sanera grundvattenledningar på flera olika platser i centrum i olika etapper.
Undantagsarrangemangen i trafiken gäller från och med måndag nästa vecka fram till den 22 september i höst men vägarbetena utförs under olika etapper.

Kommuntekniken kommer samtidigt att färdigställa omgivningen kring Elisastadion i Sandviken. Strandvägen som löper framför stadion kommer att flytta en bit närmare travbanan där det nya bostadsområdet Travdalen byggs.

- I nuläget finns en cykelled enbart på ena sidan av Strandvägen. Men vi kommer att bygga en cykelled på andra sidan också invid stadion, säger Ingo.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan