|

Darin har blivit mera personlig

Darin Zanyar släpper nytt album i år. Zoom
Foto: Kari Nordlund

Darin Zanyar släpper nytt album i år.

Darins nya singel ska skänka tröst. I skuggan av terrorattacken i Stockholm blev den extra stark. – Det blev sjukt känsligt när jag spelade den. Det var mycket tårar, säger han till Vbl.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

I slutet av mars släppte Darin sin nya singel ”Ja må du leva”. En vecka senare drabbades centrala Stockholm av terrorattentatet som skakade om hela Sverige.

Två dagar efter attacken satt Darin i Nyhetsmorgon i svensk tv och spelade sin nya låt. Den uppmanar till att fira livet varje dag och ska skänka tröst till de som har det tungt.

Omständigheterna gjorde tv-framträdandet väldigt känslosamt.

– Hela låten fick en helt annan innebörd. Det blev sjukt känsligt. Det blev mycket tårar i studion. Alla hamnade i en speciell stämning och det var svårt att göra intervjun efteråt, säger Darin.

Annons
– Det här hände i min egen stad. Attacken skedde väldigt nära mitt hem … Det var tungt. Man blev chockad.


De svenska texterna kommer närmare

Samtidigt speglar Darins nya låt hans utveckling som artist. ”Ja må du leva” är en del av den kommande plattan som troligen kommer i oktober. Det är hans andra svenska album och han säger att materialet har fått en annan inriktning jämfört med engelska texter.

– Ju mer jag har skrivit på svenska, desto bättre har det känts. Jämfört med engelska är det inte enklare, men det är intressant. Det blir nya ämnen och det kommer närmare. Det blir annorlunda. Min musik har blivit mer organisk, det finns mer nerv. Jag tycker om det. Musik är en känsla.

– På nya plattan kommer det att finnas en del personliga låtar. Det gör också att det blir svårare att släppa ifrån sig texterna. Ibland funderar jag på om de blir för personliga, men det känns samtidigt ärligt.

"Ju mer jag har skrivit på svenska, desto bättre har det känts."
Darin Zanyar

Darin Zanyar slog igenom när han slutade tvåa i tv-programmet ”Idol” 2004. Han säger att han har gjort resan från att ha varit en uppassad flickidol till att nu nå ut till en betydligt bredare publik.

– Utvecklingen har inte blivit på ett sätt som jag förväntade mig. Publiken är mycket bredare. Den unga publiken är kvar, men nu är det en häftig blandning. Det är olika typer av människor i olika åldrar.


Exklusiv spelning i Vörå

Intervjun görs i samband med en kort spelning på en liten pub i Helsingfors. De selfiejagande människorna i kön bekräftar Darins uppfattning om sin publik. Unga och äldre vill få en minut med den svenske artisten.

Han förväntar sig något liknande när han kommer till Österbotten i sommar. Den 7 juli gör han en helt exklusiv spelning. Uppträdandet vid Norrvalla i Vörå, där han kör både svenska och engelska låtar, blir Darins enda spelning under hela 2017.

– Det blir kul. Jag har spelat några gånger i Vasa tidigare och då har det varit en bra och energisk publik.

Vad kan man förvänta sig i Vörå?

En stor fest. Folk ska ha kul. De ska gå därifrån och känna att de fick med sig något.

Darin Zanyar

  • Ålder: 29.
  • Bor i: Stockholm.
  • Fick sitt genombrott i samband med sin andraplats i tv-programmet ”Idol” 2004.
  • Har släppt sju album hittills, sex på engelska och ett på svenska.
  • Aktuell med singeln ”Ja må du leva” som släpptes den 31 mars. Låten är en del av det nya albumet, hans andra på svenska. Det kommer ut i höst.
  • Uppträder vid Norrvalla i Vörå den 7 juli. Det blir svenskens enda spelning i år.

Kontakta skribenten
Ange gärna ditt namn och telefonnummer för redaktionens kännedom.
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan