|

President Mauno Koivisto död

NyhetsbildZoom
President Mauno Koivisto. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
President Mauno Koivisto är död, uppger Republikens presidents kansli. Koivisto var 93 år gammal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

President Mauno Koivisto avled den 12 maj 2017 klockan 21.15 på Mejlans sjukhus. President Mauno Henrik Koivisto var vid sin död 93 år gammal.

Mauno Koivisto var Republiken Finlands president i tolv år från 1982 till 1994. Han var Finlands nionde president. Innan han blev president var Koivisto bland annat premiärminister, statsminister och chefdirektör för Finlands Bank.

President Koivisto läggs i gravens vila vid en statlig begravning som förrättas vid en tidpunkt som meddelas senare.

Tidigare i dag uppgavs att Koivisto hälsotillstånd förvärrats och att han tagits in för palliativ vård. Han hade Alzheimers sjukdom och togs in på ett vårdhem i mars.

Hustrun Tellervo Koivisto berättade i en intervju för tidskriften Eeva i januari att hans närminme inte längre fungerar.

– Min mans närminne fungerar inte, men när ett lämpligt samtalsämne dyker upp kan han ge en hel föreläsning i ämnet med ett stiliserat språk, sade fru Koivisto i intervjun.
Hon berättade att insjuknandet varit en lång och långsam process.

– Så småningom har jag märkt att nya saker inte längre når fram. Nyheterna intresserar inte honom längre och han närmast bläddrar sig genom tidningen. Då den andra saknar ett närförflutet minskar de gemensamma samtalsämnena.

Paret var gifta i 64 år.

Socialdemokraten Mauno Koivisto var president under två perioder åren 1982–1994. Före det hade han redan agerat som tillförordnad president sedan Urho Kekkonen 1981 tvingades avstå uppdraget av hälsoskäl.

Före presidentposten var han bland annat finansminister, statsminister och chef för Finlands Bank.

"En stor president"

  • Många politiker hyllade president Mauno Koivisto på Twitter efter sorgebudet.
  • Pekka Haavisto (De gröna): Jag hyllar respektfullt Mauno Koivisto. Som president ledde han landet genom brytningsfasen till EU-medlemskap och en normal parlamentarism. 
  • Antti Rinne (SDP): President Mauno Koivistos död är ett stort sorgebesked. En stor man för republiken och arbetarrörelsen är borta. En era tar slut. 
  • Anni Sinnemäki: Vila i frid i Mauno Koivisto. Styrka till Tellervo och Assi Koivisto. 
  • Anna-Maja Henriksson (SFP): Mina kondoleanser till president Mauno Koivistos anhöriga.
  • Ville Niinistö (De gröna): Mauno Koivisto var en stor president. En kompromisslös demokrat med rättskänsla som inskränkte sin egen makt för att stärka demokratin. Tack. 

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Brexit skapar kaos i Europa

Som det ser ut nu så väntar ett stort europeiskt brexitkaos efter den 29 mars, om 71 dagar. Det förlorar vi alla på.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan