|

Här lär sig barnen att snorkla

Emelie Lillqvist deltar i dykningsrally. Bra simtag! Ralf Lax övervakar Emelie Lillqvists dykning. Matti Lintala berättar om dykning. Helmi Halin och Vadelma Alaluusua lyssnar noga. Ralf Lax är redo för dykning. Var försiktiga i vattnet, säger tränaren Jenni Paavola.
37 barn kan inte ha fel - snorkeldykning är en rolig hobby. På söndagen ordnade dykningsklubben Delfin ett snorklingjippo för barn i åldern 7-15 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De tjoar, de stimmar, de leker - men sedan blir det snabbt allvar. Då ledarna säger till lugnar barnen ner sig.

Det måste de. De sysslar nämligen med en rolig, men allvarlig hobby - snorkeldykning.

Det betyder att säkerheten kommer först, även i så trygga miljöer som Vasa simhall.

– Det är den absolut viktigaste regeln vi har. Säkerheten kommer alltid först, säger Paula Mylläri.

Hon är instruktör för dykarföreningen Delfin, den ena av Vasas två dykarföreningar och den enda som också har verksamhet för barn. Tillsammans med Jenni Paavola sköter hon om söndagens dykningsjippo, där barnen ska ta sig igenom en bana med flera uppgifter där de bland annat får lära sig om sjövett, gamla skeppsvrak, vår skärgård - och dykning, förstås.

På agendan står snorkeldykning. Vad är det speciella med snorkling?

– Du har ingen syretank på ryggen. Det betyder att du bara dyker med den luft du har i lungorna, säger Paavola.

Det som de flesta tänker på när man tänker på snorkling - själva snorkeln - är ett redskap som är bra om man simmar vid själva vattenytan.

– Det fina med snorkling är just att du kan simma vid vattenytan och se ner mot sjöbottnen, säger Mylläri.

Ella och Elisa Mylläri, Helmi Halin och Vadelma Alaluusua sitter redan klara och väntar på att evenemanget ska börja. De har alla varit med i klubben i över ett års tid, vissa redan tre år.

Zoom

Ella Mylläri, Elisa Mylläri, Helmi Halin och Vadelma Alaluusua tycker dykning är spännande. Foto: Fredrik WestblomVarför ville ni börja dyka?

– För att mina föräldrar också är med, säger Vadelma.

Det visar sig att detsamma gäller för alla. De har alla släktingar eller föräldrar som sysslar med dykning. Men det är inte den enda orsaken till deras intresse:

– Det är så roligt att vara under vattnet. Det är tyst och fint, säger Ella och Elisa.

De har alla redan hunnit dyka ute i öppna havet. Dagens program kommer ändå bli spännande, tycker de.

– Det är alltid spännande, säger alla unisont.

Vad ska man tänka på när man dyker?

– Att vara försiktig och inte lämna sitt par, säger Helmi.

Då man dyker ska man alltid dyka tillsammans med någon annan. Säkerheten kommer alltid först.

– Därför lär vi också barnen livräddning och mun mot mun-metoden, säger Mylläri.

Föreningen sysslar inte med tävlingssimning, vilket Mylläri tror lockar de barn som bara är intresserade av att simma.

– För dem blir det en hobby och inget annat, säger hon.

Föreningen har funnits i över 50 år och har träningar varje söndag.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan