|

Soini: Nordkorea "en besvärlig sits"

Timo Soini. Zoom
Foto: Heikki Saukkomaa

Timo Soini.

Nordkoreas senaste missiltest är enligt utrikesminister Timo Soini (Sannf) ett ytterligare bevis på att internationellt samarbete behövs.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Soini beskriver det nordkoreanska läget som en besvärlig sits.

– De ser ut att strunta helt i internationella normer och gemensamma spelregler, säger Soini.

Han betonar att situationen måste lösas genom samtal. Ett militärt ingripande kunde ha katastrofala följder.

– Här behövs samarbete. Kina skulle vara en betydande partner och USA och Nordkorea borde förstås börja samtala i något skede.

Annons
Finland stod på måndagen värd för en Nato-konferens om icke-spridning, vapenkontroll och nedrustning av massförstörelsevapen. Ett stort antal internationella experter var samlade i Helsingfors. Bland de viktigaste frågorna var användningen av kemvapen i Syrien och läget i Nordkorea.

Generalsekreterare för Provstoppsavtalets genomförandeorganisation (CTBTO) Lassina Zerbo underströk i sitt öppningstal behovet av diplomati och tålamod när man behandlar den nordkoreanska frågan. Zerbo ser de senaste missiltesten som en mycket beklaglig utveckling.

– Vi ska inte vara pessimistiska i fråga om lösningsmöjligheterna – diplomatin har lärt mig att man måste vara tålmodig och optimistisk, sade Zerbo.

Han framhöll att man kan nå en lösning genom dialog. Problemet är bara hur man ska upprätthålla en dialog med en part som inte vill diskutera.

Utrikesminister Soini tog fasta på Zerbos tankegångar om en dialog med en motvillig partner.

– Man måste fortsätta knacka på himmelens port, så kanske den en gång öppnas, sade Soini.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan