|

Förslag: Sänk promillegränsen till 0,2

NyhetsbildZoom
Föreningen EHYT vill att FInland får samma promillegräns i trafiken som Sverige, Norge och Estland. Foto: Arkiv
Gränsen för rattfyller i är 0,5 i FInland, vilket är högre än flera av grannländernas. Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete, EHYT, vill att vi sänker gränsen till 0,2 promille även här.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I ett ställningstagande anser föreningens fullmäktige att en sänkning av promillehalten skulle få finländarna att tänka om när det gäller alkoholkonsumtionen. I stället för att räkna hur många portioner man kan dricka skulle finländarna på det här sättet börja inse att alkohol och trafik inte hör ihop, säger EHYT.

EHYT sysslar med alkohol-, tobaks- och drogförebyggande arbete samt mot spelrelaterade skador.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Lantbrukare blir tvungna ta till alla reserver för att klara vintern

Torkan har gjort att speciellt Sydösterbotten lider av brist på foder till djuren. I nuläget ser man ut att klara sig utan nödslakt men några marginaler finns inte längre.

Nyhetsbild
Inrikes

Politiska experter är eniga: Sverigedemokraterna får inte plats i nästa regering

Den 9 september går Sverige till val. Utgången är rätt given: Sverigedemokraterna tar hem en storseger. Men vad som händer efter det står skrivet i stjärnorna.

Mest läst senaste veckan