Radio- och tv-profil investerade i Klever

NyhetsbildZoom
Simon Sandvik och Jeanette Samuelsson på Klever. Foto: Linus Lindholm
När radio- och tv-profilen Lauri Salovaara ska bli miljonär på 500 dagar väljer han att investera i Vasaföretaget Klever, ett av de hetaste startup-företagen just nu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För att bli miljonär på 500 dagar krävs placeringar som ger bra avkastning. Tv- och radioprofilen Lauri Salovaara från Uleåborg har som målsättning att inom 500 dagar skaffa sig aktier och innehav som ökar i värde. För att nå målsättningen har han investerat i ett antal mindre startup-företag. På tisdagen avslöjades de fem första företagen som Salovaara investerat i. Bland de fem första finns också ett Vasaföretag, nämligen Klever. Investera är kanske inte riktigt rätt begrepp, Salovaara får nämligen aktier i bolagen mot sin arbetsinsats. Investeringen brukar i allmänhet kallas för Sweat equity, det vill säga svettkapital.

– Salovaara har ett brett och intressant nätverk. Han kan medievärlden och han tror på vår app och är beredd att hjälpa oss att få ut budskapet. I gengäld ger vi honom en möjlighet att komma med som delägare i Klever, säger Jeanette Samuelsson.

Klever är ett mobilteknikföretag som grundats av Jeanette Samuelsson och Simon Sandvik, som även var med och startade Fixura, företaget som erbjuder en plattform där privatpersoner kan låna pengar av och åt privatpersoner.

Klever, som samlar fakturor i en app som gör det lätt att hantera och betala räkningar, är ett av de hetaste startup-företagen i Vasaregionen just nu. Företaget har samlat in drygt 1,7 miljoner euro i riskkapital, men mera ska in.

– Vi har även beviljats lån av Tekes till ett värde av över 0,5 miljoner euro. Senare under hösten ska vi ha en ny finansieringsrunda. Då är målsättningen att ta in sammanlagt fem miljoner euro. Då riktar vi oss såväl till den svenska och finska marknaden.

Hon säger att Klevers lösning intresserar stora aktörer på marknaden.

– Företag som erbjuder finansiella tjänster och olika faktureringstjänster har visat stort intresse för Klever. Det är företag med väldigt breda kundunderlag.

Salovaara ska tillsammans med sina rådgivare försöka öka värdet på de aktier han äger så att det sammanlagda värdet är en miljon euro efter 500 dagar. Som rådgivare fungerar rutinerade entreprenörer som Jorma Terentjeff, känd som grundare av JOT Automation. I bakgrunden finns också namn som köpmannen Sampo Kaulanen, professor Juha-Pekka Kallunki och konsulten Maucca Kärki.

Satsningarna görs via Salovaaras företag 7Figures. Efter att projektet startade i februari 2017 har Salovaara kontaktats av cirka 300 olika företag.

Klever

  • Företaget, som grundades av Jeanette Samuelsson och Simon Sandvik 2015, har utvecklat en app som gör det enkelt att betala räkningar. Den mobila appen, som lanserades våren 2017, samlar automatiskt ihop alla räkningar.
  • I den första finansieringsrundan tog Klever in 1,7 miljoner euro. Följande runda ska förverkligas hösten 2017. Då tar Klever in fem miljoner euro. Tekes har beviljat företaget över 0,5 miljoner euro i lån.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan