|

Korsnäsbombaren får besvärsrätt till HD

NyhetsbildZoom
Korsnäsbombarens motiv var att han tagit separationen från kvinnan hårt och att han dessutom var svartsjuk. Han dömdes till elva års fängelsestraff. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Mannen som försökte mörda en kvinna med en bilbomb i Korsnäs får besvärsrätt till Högsta domstolen. Men unikt nog är det inte inte själva mordförsöket han bestrider.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bomben detonerade tidigt på morgonen den 18 december 2014 intill några radhus i Korsnäs. Bomben var lömskt placerad i en väska så att bomben skulle detonera så snart någon försökte avlägsna väskan från bilens motorplåt.

Kvinnan blev svårt skadad av bomben – som dessutom innehöll stora mängder spikar för att göra laddningen ännu mera dödlig. Bomben hade mannen byggt på egen hand med hjälp av sprängmedel och alldagliga elektroniska delar inköpta från verktygsbutiker i Vasa.

I tingsrätten dömdes mannen till 11 års fängelse för mordförsök. I hovrätten stod sig domen. Här kommer det juridiskt tekniska in i bilden; i både tingsrättens och hovrättens dom ansåg man mannen skyldig även till förorsakande av allvarlig allmän fara (eftersom barnfamiljer bodde i radhusen) vilket var en skärpningsgrund till straffet.

Det är denna del av tillräknandet som den dömdes advokat nu försöker få resning med i Högsta domstolen. Den dömde anser sig alltså fortsättningsvis skyldig till försök till mord, men inte till orsakande av allvarlig allmän fara. Den allvarliga allmänna faran bevisades i rättegångarna genom arméns provsprängningar av identiska sprängladdningar.

Och nu har HD gett besvärstillstånd.

|

Nu är byggandet av nya Kvarkenfärjan i gång: "En historisk händelse"

Nyhetsbild
Startskottet för Kvarkenfärjan symboliseras av svetsflammorna från den maskin som på måndagen började arbeta med stålet. I bakgrunden Tomas Häyry och Hans Lindberg. Foto: Marcus Lillkvist
Vid lunchtid på måndagen tryckte Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och hans kollega från Umeå, Hans Lindberg, igång maskinen på varvet i Raumo.

Mest läst senaste veckan