Bomben detonerade tidigt på morgonen den 18 december 2014 intill några radhus i Korsnäs. Bomben var lömskt placerad i en väska så att bomben skulle detonera så snart någon försökte avlägsna väskan från bilens motorplåt.

Kvinnan blev svårt skadad av bomben – som dessutom innehöll stora mängder spikar för att göra laddningen ännu mera dödlig. Bomben hade mannen byggt på egen hand med hjälp av sprängmedel och alldagliga elektroniska delar inköpta från verktygsbutiker i Vasa.

I tingsrätten dömdes mannen till 11 års fängelse för mordförsök. I hovrätten stod sig domen. Här kommer det juridiskt tekniska in i bilden; i både tingsrättens och hovrättens dom ansåg man mannen skyldig även till förorsakande av allvarlig allmän fara (eftersom barnfamiljer bodde i radhusen) vilket var en skärpningsgrund till straffet.

Det är denna del av tillräknandet som den dömdes advokat nu försöker få resning med i Högsta domstolen. Den dömde anser sig alltså fortsättningsvis skyldig till försök till mord, men inte till orsakande av allvarlig allmän fara. Den allvarliga allmänna faran bevisades i rättegångarna genom arméns provsprängningar av identiska sprängladdningar.

Och nu har HD gett besvärstillstånd.