|

Korsnäsbombaren får besvärsrätt till HD

Korsnäsbombarens motiv var att han tagit separationen från kvinnan hårt och att han dessutom var svartsjuk. Han dömdes till elva års fängelsestraff. Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Korsnäsbombarens motiv var att han tagit separationen från kvinnan hårt och att han dessutom var svartsjuk. Han dömdes till elva års fängelsestraff.

Mannen som försökte mörda en kvinna med en bilbomb i Korsnäs får besvärsrätt till Högsta domstolen. Men unikt nog är det inte inte själva mordförsöket han bestrider.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bomben detonerade tidigt på morgonen den 18 december 2014 intill några radhus i Korsnäs. Bomben var lömskt placerad i en väska så att bomben skulle detonera så snart någon försökte avlägsna väskan från bilens motorplåt.

Kvinnan blev svårt skadad av bomben – som dessutom innehöll stora mängder spikar för att göra laddningen ännu mera dödlig. Bomben hade mannen byggt på egen hand med hjälp av sprängmedel och alldagliga elektroniska delar inköpta från verktygsbutiker i Vasa.

I tingsrätten dömdes mannen till 11 års fängelse för mordförsök. I hovrätten stod sig domen. Här kommer det juridiskt tekniska in i bilden; i både tingsrättens och hovrättens dom ansåg man mannen skyldig även till förorsakande av allvarlig allmän fara (eftersom barnfamiljer bodde i radhusen) vilket var en skärpningsgrund till straffet.

Det är denna del av tillräknandet som den dömdes advokat nu försöker få resning med i Högsta domstolen. Den dömde anser sig alltså fortsättningsvis skyldig till försök till mord, men inte till orsakande av allvarlig allmän fara. Den allvarliga allmänna faran bevisades i rättegångarna genom arméns provsprängningar av identiska sprängladdningar.

Annons
Och nu har HD gett besvärstillstånd.

|

Man och kvinna från Vasa får skärpt straff för dödlig misshandel – offret kvävdes av en köttbit

Vasa hovrätt skärper straffet för en man och en kvinna i ett unikt fall av dödlig misshandel.
Foto: Mikael Nybacka

Vasa hovrätt skärper straffet för en man och en kvinna i ett unikt fall av dödlig misshandel.

Våldet var exceptionellt grovt. Offret fick svåra hjärnskador och avled senare på sjukhuset. Han kvävdes av en köttbit på grund av hjärnskadan.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan