– Kreativitet ger glada arbetstagare. Om de anställda är nöjda är de också mer produktiva, säger Aubra Shepard, doktorand vid Torrance Center of Creativity and Talent Development, University of Georgia.
I veckan besökte Shepard och doktor Sarah Sumners Strömsö, tillsammans med Yleredaktören Elisabeth Morney, för att föreläsa om kreativitet.
– Det är roligt att se vilka kreativa lösningar man har i Finland. Till exempel sopsortering och återvinning är välutvecklat här. Genom att uppmuntra kreativitet gynnar man också samhällsutvecklingen, säger Shepard.
Den vedertagna definitionen på kreativitet är att det är något som är både originellt och användbart.
Viktigt inom alla branscher
Enligt forskarna är det viktigt att kreativitet uppmuntras inom alla branscher. Kreativiteten leder till både nya innovationer och personlig utveckling för de anställda.
Det finns många olika taktiker för att bli mer kreativ både i sitt arbete och i vardagen. För att komma förbi en kreativ blockering kan det vara bra att ta en paus i arbetet och gärna röra på sig.
– Försök vara mer öppen och utforska nya platser. Det är viktigt att försöka förstå andras perspektiv även om vi inte håller med dem, säger Sumners.
Ibland kan ändå verkligheten sätta käppar i hjulen. Som anställd kan man uppleva att det inte finns tid eller möjlighet att vara kreativ i sitt arbete.
– Hittar inte du själv eller din arbetsplats en lösning är den sista utvägen att hitta en ny arbetsmiljö. Vissa organisationer är mer konservativa medan andra är flexibla, säger Shepard.
– För att företag ska överleva i dag måste de vara flexibla och förändras. Flexibilitet och kreativitet hänger samman, säger Sumners.
Omgivningen bidrar
Omgivningen är viktig för människans kreativitetsutveckling. Det är viktigt att skolan och familjen uppmuntrar barnens kreativitet redan i ung ålder.
– Vi är alla födda med en viss mängd kreativitet, men alla verkställer den inte. Många föräldrar undrar vad man kan göra för att utveckla sina barns kreativitet. Min egen far gav mig aldrig raka svar på mina frågor. Det hjälpte mig att tänka själv, säger Sumners.
– Alla kan lära sig att vara kreativa. Man måste bli bekväm med faktumet att man inte är perfekt och inte låta sig nedslås av sina misstag, säger Shepard.
Kreativitet på Strömsö
- Yle-redaktören Elisabeth Morney gjorde en undersökning om skapandet av tv-formatet Strömsö 2010–2011.
- Fokus låg på kreativa processer som ligger bakom då man skapar nya audiovisuella koncept och format.
- Undersökningen resulterade i fjorton element som nu jämförs med kreativitetsteorier.
- Elisabeth Morney, Sarah Sumners och Aubra Shepard presenterade sin komparativa analys på SCSMI-konferensen i Helsingfors 11–14 juni 2017.
Tyck till!
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.