|

President Niinistö: EU måste stärka sig självt

Sauli Niinistö vill att EU ska stärka sig självt. Zoom
Foto: Mikko Stig

Sauli Niinistö vill att EU ska stärka sig självt.

Europeiska unionen måste själv ta initiativet och bli starkare, säger president Sauli Niinistö. I ett tal på ett seminarium i S:t Michel i dag sade Niinistö att EU behöver bli starkare av flera orsaker.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– När vi talar om framtiden skulle jag först ta upp en framtid som kommer utifrån mot Europa, en geopolitik som har tilltagit märkbart i styrka den senaste tiden. Om vi ser tillbaka ett halvt år i tiden så har väldigt mycket förändrats inom geopolitiken. För ett halvt år sedan såg vi hur relationen mellan USA och Ryssland utvecklades överraskande snabbt. I dag ser vi att den relationen håller på att falla sönder rentav överraskande snabbt, inledde Niinistö.

Enligt honom har det både från Ryssland och från Kina kommit ett budskap under våren: EU bör rycka upp sig.

Ny osäkerhet

Niinistö lyfter upp osäkerheten i de transatlantiska relationerna som den största förändringen. Han sade att det finns mycket osäkerhet och frågade sig om EU har en tydlig och självständig roll eller om unionen ses som en spelbricka.

Annons
– Europeiska unionen måste självständigt stärka sig mycket för att vi inte ska vara som en schackbrädets bonde, utan som en drottning, sade Niinistö.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan