Färggranna korallrev runt om i världen har blivit vita eller till och med dött på grund av det uppvärmda klimatet. Av någon orsak har detta inte hänt i Eilat i Israel.

Forskare vill reda ut vad som är hemligheten bakom de blänkande reven som ligger på åtta till tio meters djup.

– Det här korallrevet är sannolikt det sista i världen som klarar av uppvärmningen och försurningen av haven som orsakas av klimatförändringen, säger Maoz Fine som leder forskningsgruppen.

Forskningen är ett samarbete mellan olika universitet. Forskarna utsätter korallprover, som tagits från Akabaviken, för höga temperaturer under en lång tid. Korallerna utsätts för temperaturer som motsvarar sommarvärme i nuläget samt det som uppskattas vara temperaturerna i slutet av århundradet.

– Korallerna har inte blivit vita, säger Fine om forskningsresultaten.

Koraller och alger lever i symbios

Enligt Fine klarar korallerna i Eilat av höga temperaturer eftersom de färdats från Indiska oceanen till Eilat. Korallerna har färdats mellan Yemen och Djibouti där temperaturerna är höga.

– Under de senaste 6 000 åren har korallerna färdats genom väldigt, väldigt varmt vatten. Endast de som klarat av hettan har nått fram till den norra delen av Röda havet och Eilat, säger Fine.

Doktoranden Jessica Bellworthy vill ännu specificera att även om korallerna ofta uppfattas som växter är de inte det. Hon förklarar att korallerna är djur som lever i symbios med alger.

– När havstemperaturen stiger alltför mycket upphör symbiosen. När algerna är frånskiljda från korallerna ser korallen vit ut, säger Bellworthy.

Korallrev är inte enbart vackra att beundra utan ytterst viktiga med tanke på balansen i ekosystemet. Korallreven bjuder på föda och skydd för många andra arter. Dessutom används koraller också i tillverkningen av vissa läkemedel.

Även om korallerna i Eilat har klarat sig rätt så bra har de också råkat ut för hot. Gödsel, bekämpningsmedel och oljeföroreningar skadar även korallerna i Eilat och deras förmåga att tåla höga temperaturer.