|

Osmakliga kondomer på Tallinks färja upprör

Tankarna gick genast till påtvingat sex, säger Sanna Laakso som jobbar i en förening som stöder personer som utsatts för sexuellt våld. Zoom
Foto: Sanna Laakso

Tankarna gick genast till påtvingat sex, säger Sanna Laakso som jobbar i en förening som stöder personer som utsatts för sexuellt våld.

Ombord på Baltic Princess mellan muminservetter och tandborstar säljs kondomer med texter och bilder som väckt avsky och debatt. Tallink Silja uppger nu att man plockar bort de osmakliga kondompaketen från sortimentet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sanna Laakso från Stockholm befinner sig ombord på Tallink Siljas färja Baltic Princess på väg mot Åbo. När hon gick i taxfreebutiken lade hon märke till kondomer som hon reagerade väldigt starkt på. På kondompaketen fanns bilder med motiv som påminner om manliga kön och texter som "I recycle girls" (jag återanvänder flickor). De var placerade bredvid våtservetter med mumintema, bindor och tandborstar.

– Jag började genast tänka på övergrepp och påtvingat sex. Det var jätteosmakligt, säger Laakso.

Laakso jobbar i den svenska föreningen Storasyster, som stöder offer som blivit utsatta för sexuellt våld. Hon förstår inte varför rederiet vill sälja kondomerna, med tanke på att det skett våldtäkter på färjorna och att det finns barnfamiljer ombord.

– Storasyster har haft kontakt med en kvinna som blev gruppvåldtagen på en av färjorna. Allting kom ut på nätet och hon hann aldrig bearbeta övergreppen.

Annons
Hon hoppas att Tallink Silja plockar bort kondomerna ur sitt sortiment.

Tallink Silja: Vi kommer att plocka bort de opassande paketen

Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd säger att rederiet kommer att plocka bort kondomerna ur sortimentet och att man även kommer att se över om det finns andra opassande produkter ombord på färjorna.

- Tanken var väl att det skulle vara lite humor. Budskapet är ingenting som rederiet står bakom, säger Nöjd.

Kontakta skribenten
Ange gärna ditt namn och telefonnummer för redaktionens kännedom.
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Barn med två utländska föräldrar begår färre brott – skolframgången påverkas av föräldrarnas ekonomi

Ungdomar i familjer där båda föräldrarna är födda utomlands begår färre brott än medeltalet, det framgår av en stor undersökning bland finländska barn födda 1997.
Foto: Ari Sundberg/SPT

Ungdomar i familjer där båda föräldrarna är födda utomlands begår färre brott än medeltalet, det framgår av en stor undersökning bland finländska barn födda 1997.

Finländska barn som har en eller två utländska föräldrar mår ofta lite sämre än medeltalet. Men det finns också ljusglimtar.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan