|

Villd tillbaka som matserie

NyhetsbildZoom
Noora Shingler och Ossi Paloneva smakar myror. Foto: Johanna Långbacka
Pop-up-restaurangen Villd, som under de senaste två höstarna erbjudit middag vid Raawka, återkommer i år som en serie om vild mat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På Mjöskäret utanför Norra Vallgrund har kocken och Villd-ägaren Ossi Paloneva spelat in serien tillsammans med ett produktionsteam. Serien kommer innehålla tre avsnitt på cirka tio minuter. I serien upptäcker Paloneva naturens gömda matskatter tillsammans med Noora Shingler.

Zoom

Villd blir video med hjälp av Johannes Östergård, Ossi Paloneva, Mikko Manninen, Björn Knif, Dorit Salutskij och Noora Shingler. Foto: Johanna Långbacka– Det är samma tema som restaurangen, att ta vara på det som finns här nära oss. Naturen är full med ätbart. I dag vandrar människor i skogen men lägger inte märke till allt som finns där, säger Paloneva.

Shingler, som skriver bloggen Kemikaalicocktail, håller med.

– Det är som att gå i världens bästa matbutik men inte handla något. Med serien vill vi få människor att börja äta enligt säsong, äta lokalt och få upp ögonen för allt som finns utanför butikshyllorna, säger hon.

"Naturen är full med ätbart. I dag vandrar människor i skogen men lägger inte märke till allt som finns där."
Ossi Paloneva


Enligt Shingler och Paloneva har många fastnat i en rutin av att köpa samma saker hela tiden.

– Det är lätt att tänka att det som finns i butiken är det enda vi har att välja mellan. Vi vill skaka om människor och visa att det vi äter bara är en vanesak, säger Paloneva.

Serien kommer att publiceras endast på Youtube och görs helt på egen hand.

Zoom

Johannes Östergård filmar då Ossi Paloneva fångar myror. Foto: Johanna Långbacka– Avsnitten kommer vi sedan sprida på alla våra sociala medier, säger Shingler.

De kontaktade olika produktionsbolag, men eftersom det skulle ta upp till ett och ett halvt år innan serien skulle vara klar valde de att göra allt själv. Shingler tror att sociala medier kan vara ett bra sätt att nå ut till målpubliken.

– Många mat- och naturprogram är likadana. Vi försöker skapa något nytt för att visa att det kan vara roligt att vara ute i naturen, att det inte bara är för gamla människor eller hippies, säger hon och skrattar.

Ett liknande samarbete med Raawka som tidigare år kommer inte ske i år. Med serien och satsningen på restaurangen EGG i Helsingfors har Paloneva mycket att stå i.

– Det skulle vara väldigt kul att komma tillbaka till Raawka, men det blir tyvärr inte i år, säger han.

Kommentarer

Vindkraftverket i Sundom får inte störa invånarna

Nyhetsbild
Vindkrafterverket på Öjen i Sundom stör en del som bor i närheten. Byggnads- och miljönämnden vill åtgärda problemet. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Byggnads- och miljönämnden vill få ner bullernivån som vindkraftverket i Sundom orsakar. Senast 15 juli måste Mervento åtgärda problemet.

Mest läst senaste veckan