|

Flera personer har knivhuggits i Åbo

NyhetsbildZoom
Polisen höjer vaksamheten. Foto: Vesa Moilanen
Flera personer knivhuggits i centrum av Åbo, uppger polisen på Twitter. Polisen uppger också att en misstänkt gärningsman har skjutits i benen. Personen har gripits av polisen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Människor uppmanas att undvika att röra sig i stadskärnan.

Biblioteket i Åbo centrum och Hansakvarteret har evakuerats som säkerhetsåtgärd på myndigheternas begäran, uppger man på biblioteket och köpcentret till FNB.

Utgående från flera ögonvittnens utsagor rapporterade Yle tidigare att det hörts ett eller flera skott och att en person eventuellt har dött.

Enligt Turun Sanomats uppgifter är sju eller åtta personer skadade.

Ett ögonvittne som FNB talat med uppger att polisen beskjutit en person på Trätorget i Åbo. Enligt ögonvittnet låg två personer på marken och polisen grep en person som befann sig på platsen.

Ett annat ögonvittne som Turun Sanomat talat med uppgav i sin tur att gärningsmannen sprang från Salutorget mot Trätorget. Efter det hördes ett skott och den misstänkta gärningsmannen blev liggande på marken. Enligt vittnet hade en del andra personer som befann sig på Salutorget sprungit efter den misstänkta gärningsmannen utrustade med bland annat klubbor.

Åbo Underrättelser rapporterar att den misstänkta gärningsmannen, en man, attackerade en kvinna som varit ute på Salutorget med sitt barn. Kvinnan knivhöggs flera gånger men barnet är fysiskt oskatt, enligt ÅU.

Regeringen följer med

Statsminister Juha Sipilä (C) har skrivit på Twitter att regeringen följer med situationen och det pågående polisuppdraget. Regeringen ska träffas senare i kväll på grund av händelserna.

Polisen håller ett presstillfälle om händelserna i Åbo klockan sju på kvällen.

Enligt flera medier har polisen granskat både tåg och bussar i Åbo efter händelserna.

Polisen höjer sin beredskap på Helsingfors-Vanda flygplats och på järnvägsstationerna, uppgav polisen på Twitter.

Också i Helsingfors centrum ökar polisen sin övervakning, meddelar Helsingforspolisen.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan