Människor uppmanas att undvika att röra sig i stadskärnan.

Biblioteket i Åbo centrum och Hansakvarteret har evakuerats som säkerhetsåtgärd på myndigheternas begäran, uppger man på biblioteket och köpcentret till FNB.

Utgående från flera ögonvittnens utsagor rapporterade Yle tidigare att det hörts ett eller flera skott och att en person eventuellt har dött.

Enligt Turun Sanomats uppgifter är sju eller åtta personer skadade.

Ett ögonvittne som FNB talat med uppger att polisen beskjutit en person på Trätorget i Åbo. Enligt ögonvittnet låg två personer på marken och polisen grep en person som befann sig på platsen.

Ett annat ögonvittne som Turun Sanomat talat med uppgav i sin tur att gärningsmannen sprang från Salutorget mot Trätorget. Efter det hördes ett skott och den misstänkta gärningsmannen blev liggande på marken. Enligt vittnet hade en del andra personer som befann sig på Salutorget sprungit efter den misstänkta gärningsmannen utrustade med bland annat klubbor.

Åbo Underrättelser rapporterar att den misstänkta gärningsmannen, en man, attackerade en kvinna som varit ute på Salutorget med sitt barn. Kvinnan knivhöggs flera gånger men barnet är fysiskt oskatt, enligt ÅU.

Regeringen följer med

Statsminister Juha Sipilä (C) har skrivit på Twitter att regeringen följer med situationen och det pågående polisuppdraget. Regeringen ska träffas senare i kväll på grund av händelserna.

Polisen håller ett presstillfälle om händelserna i Åbo klockan sju på kvällen.

Enligt flera medier har polisen granskat både tåg och bussar i Åbo efter händelserna.

Polisen höjer sin beredskap på Helsingfors-Vanda flygplats och på järnvägsstationerna, uppgav polisen på Twitter.

Också i Helsingfors centrum ökar polisen sin övervakning, meddelar Helsingforspolisen.