;
|

Flera personer har knivhuggits i Åbo

NyhetsbildZoom
Polisen höjer vaksamheten. Foto: Vesa Moilanen
Flera personer knivhuggits i centrum av Åbo, uppger polisen på Twitter. Polisen uppger också att en misstänkt gärningsman har skjutits i benen. Personen har gripits av polisen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Människor uppmanas att undvika att röra sig i stadskärnan.

Biblioteket i Åbo centrum och Hansakvarteret har evakuerats som säkerhetsåtgärd på myndigheternas begäran, uppger man på biblioteket och köpcentret till FNB.

Utgående från flera ögonvittnens utsagor rapporterade Yle tidigare att det hörts ett eller flera skott och att en person eventuellt har dött.

Enligt Turun Sanomats uppgifter är sju eller åtta personer skadade.

Ett ögonvittne som FNB talat med uppger att polisen beskjutit en person på Trätorget i Åbo. Enligt ögonvittnet låg två personer på marken och polisen grep en person som befann sig på platsen.

Ett annat ögonvittne som Turun Sanomat talat med uppgav i sin tur att gärningsmannen sprang från Salutorget mot Trätorget. Efter det hördes ett skott och den misstänkta gärningsmannen blev liggande på marken. Enligt vittnet hade en del andra personer som befann sig på Salutorget sprungit efter den misstänkta gärningsmannen utrustade med bland annat klubbor.

Åbo Underrättelser rapporterar att den misstänkta gärningsmannen, en man, attackerade en kvinna som varit ute på Salutorget med sitt barn. Kvinnan knivhöggs flera gånger men barnet är fysiskt oskatt, enligt ÅU.

Regeringen följer med

Statsminister Juha Sipilä (C) har skrivit på Twitter att regeringen följer med situationen och det pågående polisuppdraget. Regeringen ska träffas senare i kväll på grund av händelserna.

Polisen håller ett presstillfälle om händelserna i Åbo klockan sju på kvällen.

Enligt flera medier har polisen granskat både tåg och bussar i Åbo efter händelserna.

Polisen höjer sin beredskap på Helsingfors-Vanda flygplats och på järnvägsstationerna, uppgav polisen på Twitter.

Också i Helsingfors centrum ökar polisen sin övervakning, meddelar Helsingforspolisen.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan