|

Polisen utreder knivattack i Åbo som terrordåd

NyhetsbildZoom
Polis i Åbo centrum. Foto: Lehtikuva

Knivhuggningarna i Åbo utreds som mord i terroristiskt syfte och mordförsök i terroristiskt syfte. Polisen misstänker en 18-årig marockan för dådet. Polisen informerar om terrorhotet i Finland i eftermiddag.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen har i samarbete med flera myndigheter under natten fortsatt utredningarna om knivattacken i Åbo som inträffade i går eftermiddag. Händelsen utreddes till en början som mord, men nya uppgifter som inkommit under natten ändrar brottsrubriceringen.

Polisen utdreder nu Åbodådet som mord i terroristiskt syfte och mordförsök i terroristiskt syfte. De båda dödsoffren är finländska medborgare. Bland de åtta skadade finns en italienare och två svenskar.

Polisen misstänker en 18-årig marockan för dådet, meddelar Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande. Polisen har identifierat mannen.

Kriminalöverkommissarien Markus Laine på Centralkriminalpolisen säger till nyhetsbyrån AFP att fem personer gripits i en lägenhet i Åbo, misstänkta för inblandning i knivhuggningarna.

Laine säger till AFP att polisen utreder vilken roll de här fem personerna har men är inte säker på om de är inblandade.

– Men de har varit i kontakt med den huvudmisstänkte, säger Laine.

Vid en presskonferens på fredag kväll sade polisen att man inte rubricerar attacken som ett terrordåd. Det här ändrades under lördag förmiddag.

Polisen fortsätter att undersöka knivattackerna tillsammans med nationella och internationella myndigheter. Centralkriminalpolisen ordnar en presskonferens i eftermiddag. Också Skyddspolisen ordnar en presskonferens för att informera om terrorhotet i Finland efter terrordådet i Åbo i går.

Texten uppdaterad kl 13.28. Både Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen ordnar pressinfo i dag klockan 14 respektive 15.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan