;
|

Polisen utreder knivattack i Åbo som terrordåd

NyhetsbildZoom
Polis i Åbo centrum. Foto: Lehtikuva

Knivhuggningarna i Åbo utreds som mord i terroristiskt syfte och mordförsök i terroristiskt syfte. Polisen misstänker en 18-årig marockan för dådet. Polisen informerar om terrorhotet i Finland i eftermiddag.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen har i samarbete med flera myndigheter under natten fortsatt utredningarna om knivattacken i Åbo som inträffade i går eftermiddag. Händelsen utreddes till en början som mord, men nya uppgifter som inkommit under natten ändrar brottsrubriceringen.

Polisen utdreder nu Åbodådet som mord i terroristiskt syfte och mordförsök i terroristiskt syfte. De båda dödsoffren är finländska medborgare. Bland de åtta skadade finns en italienare och två svenskar.

Polisen misstänker en 18-årig marockan för dådet, meddelar Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande. Polisen har identifierat mannen.

Kriminalöverkommissarien Markus Laine på Centralkriminalpolisen säger till nyhetsbyrån AFP att fem personer gripits i en lägenhet i Åbo, misstänkta för inblandning i knivhuggningarna.

Laine säger till AFP att polisen utreder vilken roll de här fem personerna har men är inte säker på om de är inblandade.

– Men de har varit i kontakt med den huvudmisstänkte, säger Laine.

Vid en presskonferens på fredag kväll sade polisen att man inte rubricerar attacken som ett terrordåd. Det här ändrades under lördag förmiddag.

Polisen fortsätter att undersöka knivattackerna tillsammans med nationella och internationella myndigheter. Centralkriminalpolisen ordnar en presskonferens i eftermiddag. Också Skyddspolisen ordnar en presskonferens för att informera om terrorhotet i Finland efter terrordådet i Åbo i går.

Texten uppdaterad kl 13.28. Både Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen ordnar pressinfo i dag klockan 14 respektive 15.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan