|

Skyddspolisen höjer inte hotnivån i Finland

NyhetsbildZoom
Skyddspolisen (Skypo). Foto: Lehtikuva
Polisen ordnar en presskonferens om det senaste som berör det misstänka terrordådet i Åbo i går. Följ VBL:s och ÖT:s rapportering här.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Skyddspolisen ordnar en presskonferens klockan 15 med anledning av det misstänkta terrorbrottet i Åbo i går.

Skyddspolisen inleder med att säga att förundersökningen inte ligger på deras bord, det sköter Centralkriminalpolisen.

Polisen har under de senaste åren höjt hotnivån för terrorism tre gånger. Senast i juni. Hotnivån hålls på samma nivå också efter Åbodådet. Skyddspolisen samarbetar med myndigheter i Finland och internationellt.

Nuvarande hot utgörs av enskilda personer eller mindre grupper i Finland, berättar Skyddspolisen. Polisen säger att det på ett generellt plan tyvärr är unga män som utför attacker av det slag som också inträffade i Åbo. Skyddspolisen kommenterar inga detaljer som berör de misstänkta eller förundersökningen över huvud taget.

Skyddspolisen utgår från att det är sannolikt att gärningen i Åbo är ett terrorbrott. Kopplingar till eventuella terrornätverk kommer förhoppningsvis fram under förundersökningen.

Skyddspolisen konstaterar det samma som Centralkriminalpolisen att det utöver den huvudmisstänkte finns fem andra misstänkta. En av dem är internationellt efterlyst.

Enligt de uppgifter som Skyddspolisen anser man att hotnivån i Finland är oförändrad. Alltså på nivå 2 av 4. Skyddspolisen baserar hotnivån på en rad olika faktorer. I det här skedet finns ingen orsak att höja hotnivån.

- Finland är fortfarande ett av världens tryggaste länder.

Kännetecknande för de händelser som inträffat runtom i Europa är att chockeffekten ska bli så stor som möjligt. Skyddspolisen svara så på frågan om hur de ser på gärningsmannens tillvägagångssätt.

Skyddspolisen konstaterar att hemland och radikalisering inte behöver vara sammankopplade. Bland annat det är av intresse i förundersökningen till det misstänkta terrordådet i Åbo.

Presskonferensen avlutas klockan 15.20.


Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar till stranden.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan