|

"Nu var det Finlands tur"

NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva
Med anledning av gårdagens misstänkta terrordåd i Åbo håller statsrådet presskonferens klockan 16. Läs Vasabladets och ÖT:s referat här.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"Presskonferensen inleds klockan 16 med att Sipilä talar.

- Dådet var fruktansvärt och går mot alla mänskliga värderingar. Om det verkligen är fråga om ett mord med terroristiskt syfte vore det första gången i Finland.

- Vi var givetvis rädda för detta. På torsdagen Barcelona, på fredagen Åbo. Vi är inte längre en ö, säger Sipilä.

Hela Europa sörjer med Finland, säger statsministern. Kondoleanser har mottagits från Tyskland och Sverige.

- Vi sitter alla i samma båt. Nu behöver vi tilltro mellan människor, säger statsministern.

Finland är fortfarande ett av de tryggaste länderna i Europa. Vi gör allt vi kan för att bevara det, säger statsministern.

Inrikesminister Paula Risikko tar vid.

- Inte en enda sten kommer lämnas orörd. Vi följer med läget, säger hon.

- Det här är inte endast Åbos sorg, det är hela Finlands sorg och andra länder sörjer med oss, säger hon.

Risikko tar avstånd från allt vad terror heter. Liknande dåd skakar om trygghetskänslan, säger hon.

- Under natten har vi fått ny information till pusslet. Det är ett mångfacetterat fall. En person har aktivt begått ett brott. Nu utreder vi om det finns kopplingar till andra, och vi har arresterat personer.

Det är i slutändan ingen överraskning att dådet inträffade, säger Risikko.

- Vi har gått igenom liknande scenarier. Vi är en del av ett samhälle där liknande dåd händer. Det här är trots allt första gången. Nu var det Finlands tur, säger Risikko.

Mycket arbete har gjorts för att förhindra liknande situationer, fortsätter inrikesministern.

- Vi måste också förklara åt våra barn vad som händer. Barn läser och barn förstår, säger Risikko.

- Finland är en del av Europa. Det har hänt terrorattacker i det övriga Europa. Vi är ingen ö och nu hände det slutligen i Finland, säger Sipilä.

- Känslorna kokar i en sådan här situation. Det är naturligt men vi måste hålla oss lugna, sörja och låta myndigheterna arbeta i fred, fortsätter han.

Sverige har erbjudit sin hjälp, meddelar Risikko.

Diskussioner förs om resurser till polis och gränsbevakning.

- Vi måste få snabbare tag i meddelanden mellan kriminella. Därför behöver vi underrättelselagen, säger Risikko.

Skulle underrättelselagen ha kunnat hindra detta, frågades från salen.

- Vi går igenom detta. Vi måste se vilken information och vilka meddelanden som färdats. Visar det sig att det finns ett nätverk kunde lagen ha hindrat detta. Vi kan alltid analysera vad vi kan göra i framtiden, säger Risikko.

- Utländska personer var med och skyddade de skadade i situationen. Det visar ett stort exempel på att vi skapar säkerhet tillsammans, säger Risikko.

Finländare vill försvara sitt land. Terrorismens mål är att skaka om samhällsordningen och vi får inte låta det ske, fortsätter hon.

Presskonferensen avslutas 16.26.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan