;
|

Oförändrad hotnivå i Sverige efter terrordåd

Det finns ingenting som gör att terrorhotnivån i Sverige höjts efter dåden i Finland och Spanien. Nivån ligger kvar på en trea på den femgradiga skala som tillämpas, enligt Säkerhetspolisen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är inte enskilda händelser i sig som ligger till grund för den här bedömningen, utan det är en långsiktig bedömning som kontinuerligt ses över. Det finns ingenting i nuläget som har gjort att den förändrats, men det är ett arbete som ständigt pågår, säger Karl Melin vid Säpos pressfunktion.

Säkerhetspolisen bistår den finländska polisen i utredningen kring attacken i Åbo där två kvinnor höggs ihjäl. Den svenska polisen bekräftar för TT att man tagit emot en internationell efterlysning på en misstänkt. Men varken polisen eller Säpo kan säga om det finns något som kopplar de misstänkta gärningsmännen till Sverige.

– Det är en pågående utredning som de finska myndigheterna har och vi kan inte närmare gå in på exakt vad vi kan hjälpa till med. Generellt handlar det om att utbyta information, säger Karl Melin.

Inte heller i Finland har man höjt terrorhotnivån efter attacken i Åbo. Nivån höjdes senast i juni.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan