|

Sipilä och Risikko vill snabbt ha ny underrättelselag

NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä. Foto: Emmi Korhonen
Det är av yttersta vikt att den nya underrättelselagstiftningen träder i kraft så fort som möjligt, säger statsminister Juha Sipilä (C).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förslaget på underrättelselagen ska behandlas i riksdagen under hösten.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) uppgav att man snabbare borde komma signalerna på spåren. Enligt Risikko är Finland i nuläget beroende av uppgifter från andra länder.

Den planerade underrättelselagen skulle tillåta myndigheterna att bland annat att genomföra övervakning av datatrafiken, något som inte är tillåtet i nuläget. Underrättelseverksamhet kunde drivas både i Finland och utomlands. Skyddspolisens roll skulle omformas i större utsträckning att motsvara en underrättelsemyndighet.

Att bevilja polisen underrättelsebefogenheter förutsätter förändringar i grundlagen. En försnabbad förändringsprocess av grundlagen, alltså under en valperiod, förutsätter en majoritet på fem sjättedelar i riksdagen.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan