;
|

Sipilä och Risikko vill snabbt ha ny underrättelselag

NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä. Foto: Emmi Korhonen
Det är av yttersta vikt att den nya underrättelselagstiftningen träder i kraft så fort som möjligt, säger statsminister Juha Sipilä (C).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förslaget på underrättelselagen ska behandlas i riksdagen under hösten.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) uppgav att man snabbare borde komma signalerna på spåren. Enligt Risikko är Finland i nuläget beroende av uppgifter från andra länder.

Den planerade underrättelselagen skulle tillåta myndigheterna att bland annat att genomföra övervakning av datatrafiken, något som inte är tillåtet i nuläget. Underrättelseverksamhet kunde drivas både i Finland och utomlands. Skyddspolisens roll skulle omformas i större utsträckning att motsvara en underrättelsemyndighet.

Att bevilja polisen underrättelsebefogenheter förutsätter förändringar i grundlagen. En försnabbad förändringsprocess av grundlagen, alltså under en valperiod, förutsätter en majoritet på fem sjättedelar i riksdagen.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild
Sport

Vasa IFK nätade åtta gånger

FOTBOLL Vasa IFK tog en promenadseger när laget träningsspelade hemma mot IFK Holmsund. Det svenska motståndet hade ingen chans.

Sport

Seger i VIFK-debuten för unga målvakten Fanny Söderström

FOTBOLL Två mål i första halvlek innebar seger för Vasa IFK när IK Myran gästade för träningsmatch.

Nyhetsbild
Utrikes

Resolution om vapenvila i Syrien antogs

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

Mest läst senaste veckan