|

Högmässan börjar med tyst minut

NyhetsbildZoom
Trefaldighetskyrkan i Vasa. Foto: Lilian Hellström
Söndagens högmässor som hålls klockan 10 börjar med en tyst minut med anledning av händelserna i Åbo, rapporterar Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen rekommenderar att det hålls en tyst minut i hela landet på söndagen klockan 10 för att hedra minnet av dem som dog i våldsdådet i Åbo. Därför börjar varje högmässa som hålls klockan 10 med en tyst minut. Det här meddelar Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland i ett pressmeddelande.

Högmässan i Sundom kyrka är den enda i Vasa som börjar klockan 10. I Trefaldighetskyrkan firas högmässa klockan 13.

– Det vore naturligt att inleda även den mässan med en tyst minut, så därför ska vi göra det, säger Malin Lindblom, tf kyrkoherde, som håller söndagens högmässa i Trefaldighetskyrkan.

Hur ser du på kyrkans roll i liknande situationer?

– Kyrkans roll är mycket viktig. Vi finns här för alla som behöver prata. Samtidigt vill vi uppmuntra till gemenskap snarare än till att öka hat och motsättningar.

Kyrkorna i Åbo har varit öppna under helgen och församlingarnas anställda har funnits på plats så att man kan tala med dem. Andakter har ordnats runtom i landet.

– Det finns en efterfrågan på kyrkan i krissituationer, säger Lindblom.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan