;
|

Högmässan börjar med tyst minut

NyhetsbildZoom
Trefaldighetskyrkan i Vasa. Foto: Lilian Hellström
Söndagens högmässor som hålls klockan 10 börjar med en tyst minut med anledning av händelserna i Åbo, rapporterar Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen rekommenderar att det hålls en tyst minut i hela landet på söndagen klockan 10 för att hedra minnet av dem som dog i våldsdådet i Åbo. Därför börjar varje högmässa som hålls klockan 10 med en tyst minut. Det här meddelar Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland i ett pressmeddelande.

Högmässan i Sundom kyrka är den enda i Vasa som börjar klockan 10. I Trefaldighetskyrkan firas högmässa klockan 13.

– Det vore naturligt att inleda även den mässan med en tyst minut, så därför ska vi göra det, säger Malin Lindblom, tf kyrkoherde, som håller söndagens högmässa i Trefaldighetskyrkan.

Hur ser du på kyrkans roll i liknande situationer?

– Kyrkans roll är mycket viktig. Vi finns här för alla som behöver prata. Samtidigt vill vi uppmuntra till gemenskap snarare än till att öka hat och motsättningar.

Kyrkorna i Åbo har varit öppna under helgen och församlingarnas anställda har funnits på plats så att man kan tala med dem. Andakter har ordnats runtom i landet.

– Det finns en efterfrågan på kyrkan i krissituationer, säger Lindblom.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan