|

Skypo ändrar inte hotbedömningen efter dåden i Åbo

NyhetsbildZoom
Under lördagens presskonferens kommenterade polisen inte uppgifterna om att polisen känt till den misstänkta personen sedan tidigare. Foto: LK/Vesa Moilanen
Skyddspolisen står fast vid sin hotbedömning gällande terrorhotet i Finland. Skypo uppger att hotet fortfarande är förhöjt, alltså ligger på nivå två på skalan med fyra nivåer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hotnivån har senast ändrats i juni.

– Det misstänkta terrorbrottet i Åbo motsvarar vår hotbedömning. Också den misstänkta gärningsmannens profil liknar dem som begått radikala islamistiska terrordåd i Europa på sistone, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Enligt Skypo är vi nu för första gången i en sådan situation där ett terrordåd misstänks ha inträffat i Finland. Skypo anser det vara sannolikt att knivhuggningarna i Åbo uttryckligen var terrordåd. Pelttari påminner om att dådet var sådant till sin natur att det inte kräver några omfattande förberedelser. Av samma orsak var det ytterst svårt att hindra dådet. Polisen hade inte heller några konkreta förhandsuppgifter om attacken.

Myndigheterna undersöker nu om det var terrororganisationen IS som stod bakom dådet eller om den misstänkta gärningsmannen har några kopplingar till IS. Knivhuggningar är uttryckligen en brottstyp som IS uppmanat sina anhängare till.

Skypo undersöker den misstänkta gärningsmannens eventuella terrorkopplingar i samarbete med Centralkriminalpolisen, Polisen i Sydvästra Finland och internationella samarbetspartners.

För att hotbedömningen ska höjas ytterligare krävs att Skypo får uppgifter om att det nu är sannolikare än tidigare att en attack kunde inträffa, säger Pelttari.

Nationaliteten är inte avgörande

Både i Barcelona och i Åbo hade de misstänkta gärningsmännen marockansk bakgrund. Skyddspolisens specialforskare Pekka Hiltunen uppger att personens ursprung inte nödvändigtvis är den avgörande faktorn då det handlar om orsakerna som ligger i bakgrunden till ett terrordåd.

– Det är en faktor som möjligtvis kan ha haft betydelse. Personens ursprung och var hen har radikaliserats behöver inte stämma överens. Var och hur personen har radikaliserats är avgörande för oss, säger Hiltunen.

Att den misstänkta gärningsmannen i Åbo främst attackerade kvinnor passar enligt Hiltunen in i den allmänna profilen.

– Om vi ser på tidigare attacker så har man även då eftersträvat högsta möjliga chockvärde. Attacker har bland annat riktats mot barn och unga, säger Hiltunen.

Pelttari säger att Finland och Åbo fortsättningsvis är trygga platser att bo på.

– Finland är ett av Europas och hela världens tryggaste länder att bo i, säger Pelttari.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan