|

Snart finns ortnamnen på nätet

NyhetsbildZoom
Vägskylt i Laihela. Foto: Arkiv
Språkinstitutet digitaliserar sin samling med tre miljoner ortnamn. Tanken är att kommunerna ska kunna använda samlingarna vid planeringen av nya vägnamn.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ortnamnssamlingarna vid Institutet för de inhemska språken ska digitaliseras. Projektet har pågått sedan 2014 och tanken är att det digitala namnarkivet ska öppnas för allmänheten i år med anledning av Finlands 100-årsjubileum.

– På den finskspråkiga sidan börjar projektet vara på slutrakan och en första version ska vara klar kring årsskiftet, säger namnvårdaren Maria Vidberg vid Institutet för de inhemska språken.

För samlingen med svenska ortnamn finns däremot ännu inget fastslaget publiceringsdatum.

– Vi hoppas att det blir någon gång nästa år. Vi har inte riktigt haft finansieringen som krävs för det sista steget i processen.

Totalt har omkring 300 000 svenska ortnamn från hela det svenskspråkiga området i Finland skannats in. Till samlingen hör också 1 000 kartor som digitaliserats.

Det sista stora steget som återstår är att mata in namnen i en databas och knyta dem till kartorna så att användaren kan gå in och göra sökningar på namnen.

Namnsedlarna innehåller upp­gifter om bland annat namnens uppslagsform, uttal och orten. Projektet görs i samarbete med Svenska litteratursällskapet.

– Det varierar väldigt mycket hur många namn som finns i olika områden. De som har tecknat upp namnen har kunnat göra det utförligare i sina egna hemtrakter än på orter som varit främmande för dem.

Digitaliseringen beräknas kosta över en miljon euro. Undervisnings- och kulturministeriet och Språk­institutet står för största delen av summan. Därtill anhåller institutet om finansiering från kommunerna.

I Österbotten har Vörå och Malax anmält sitt intresse för att delta ifinansieringen och blir de första kommunerna som får testa en pilotversion. Den största nyttan kommunerna kan ha av samlingarna är som grund vid planering av nya gatu- och vägnamn eller vid namngivningen av nya bostadsområden.

– På det sättet kan vägnamnen bära på en bit av områdets historia. Vi räknar också med att samlingarna kan vara intressanta för hembygdsintresserade, historieforskare och allmänheten, säger Vidberg.

När det digitala arkivet är klart kan vem som helst använda det. Språk­institutets ortnamnssamlingar omfattar tre miljoner ortnamnssedlar med finska, svenska och samiska namn.

Gick från gård till gård

  • Ortnamn har tecknats upp på svenska i Finland sedan slutet av 1800-talet. Det gick till så att upptecknarna mer eller mindre gick från gård till gård och frågade invånarna om namn på olika platser.
  • Uppteckningarna gjordes först under ledning av Svenska landsmålsföreningen, senare under ledning av Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).
  • Samlingarna förvaras i SLS arkiv, och Språkinstitutet förvarar kopior på dem. Till samlingarna hör också 1 000 kartor och 10 000 fotografier.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan