|

Han jagade knivmannen

NyhetsbildZoom
Åbo centrum efter knivattacken. Foto: Lehtikuva
Ahmad Hosseini, 18, försökte stoppa gärningsmannen i Åbo. Under en sträcka på några hundra meter blev han vittne till fem knivhuggningar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hosseini berättar för tidningen Turun Sanomat om sina upplevelser under de ödesdigra minuterna i fredags då två personer omkom och flera skadades i en knivattack i Åbo.

- Jag ville inte sova ensam, säger Hosseini och berättar att han sov över hos en vän och vaknade av återkommande mardrömmar.

Hosseini kom till Finland från Afghanistan år 2015 och har nyligen börjat studera till närvårdare. Han är asylsökande och vet forfarande inte om han får vara kvar i Finland eller inte. Vid tiden för knivattacken i centrum av Åbo befann sig Hosseini på väg hem från sin arbetspraktik på ett daghem.

På väg till busshållsplatsen träffade Hosseini en vän och satte sig ner för att prata med honom. Då hörde han ett skrik.

- Jag såg en man som höll en kniv i båda händerna. Han hade knivhuggit en kvinna och hon låg då på marken.

Hosseini säger att knivmannen flydde från platsen och att en man började jaga gärningsmannen. Hosseini beskriver att det var Hassan Zubier från Stockholm som började springa efter mannen. Hosseini berättade tidigare för Expressen om hur han knivhöggs då han försökte rädda den knivhuggna kvinnan på torget.

Hosseini började också jaga knivmannen.

- Vi var flera som sprang efter honom, flera med utländsk bakgrund men också finländare. En del försökte stoppa honom genom att kasta stolar som stod vid en glasskiosk, berättar Hosseini.

- Då insåg jag att den här mannen kommer att försöka döda alla. För en stund blev jag rädd men jag fortsatte att springa. Jag ville stoppa honom och i den stunden tänker man bara på människorna, offren. Någon måste ju hjälpa till.

Hosseini bevittnade ytterligare två knivhuggningar riktade mot kvinnor. Polisen sköt gärningsmannen då denne försökte skära ännu en kvinna. Då var Hosseini helt nedblodad. Knivmannens näst sista offer hade ett blödade sår på kinden. Hosseini försökte stoppa blödningen.

- När allt var över gick jag tillbaka till torget och såg att en hade omkommit. Jag fick svårt att andas.

Intervjun avslutas med att Hosseini har en önskan.

- I mitt hemland pågår krig, människor har onda tankar om varandra och dödar varandra. Släpp inte in hatet i er, det förstör era liv.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Parkeringen kaotisk då människor vallfärdar till Sandö: "Bäst att promenera eller cykla"

När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar till stranden.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan