;
|

"Jag är ingen hjälte"

Hassan Zubieri deltog i minnesstunden. Zubieri försökte hjälpa knivmannens första offer, en kvinna som omkom på platsen. Zubieri blev själv knivhuggen flera gånger. Kaarlo Kalliala, Szaid Esmail och Kari Mäkinen lägger ner blommor på torget i Åbo.
En tyst minut hölls i hela Finland på förmiddagen för att hedra offren i knivhuggningarna i Åbo. Den tysta minuten hölls klockan 10. I minnesstunden deltog Hassan Zubieri som blev attackerad när han försökte skydda en kvinna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen hade rekommenderat att alla finländare uppmärksammar den tysta minuten.

Också alla gudstjänster som började klockan 10 inleddes med en tyst minut. Åbo stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen, stadsdirektören Aleksi Randell och polischefen i Åbo Tapio Huttunen deltog i den tysta minuten på Salutorget i Åbo.

Ärkebiskopen Kari Mäkinen och biskopen i Åbo stift Kaarlo Kalliala är närvarande i gudstjänsten i Åbo domkyrka. Före den tysta minuten lade stadens, polisens och kyrkans ledning blommor och ljus på offrens minnesplats på Salutorget.

Zoom

En tyst minut för att hedra offren i Åbo hölls på söndag förmiddag. Foto: Vesa MoilanenHassan Zubieri från Stockholm blev knivhuggen under attacken när han skyddade en kvinna. Han deltog i söndagens minnestund.

– Jag ville visa min respekt för offren, för de som inte får den uppmärksamhet jag har fått – eller som inte vill ha det, säger Hassan Zubier till media efteråt.

Zubieri säger att han inte vill framstå som en hjälte.

- Nej jag är ingen hjälte, jag är en medmänniska och ingen som står och filmar eller tittar på. Jag gjorde mitt bästa med den kunskap jag har. Tyvärr lyckades det inte.

Zubieri tackar för den kärlek han fått i form av hundratals meddelanden från finländare och från hela världen.

Polisen uppskattar att några hundra människor deltog i minnesstunden på torget. Lehtikuvas fotograf rapporterar att stämningen var respektfull och människorna allvarliga.

Polisen har fortsatt undersökningen av knivhuggningarna bland annat med en rekonstruktion av händelseförloppet på Salutorget och i dess omgivning. Det var många poliser i området då.
Centralkriminalpolisen uppger att man jobbar hårt för att reda ut fallet och att man kommer att informera mer klockan 14.

Under dagens lopp är det bland annat meningen att förhöra den misstänkte med hjälp av en tolk.

Attacken undersöks som mord och mordförsök i terroristiskt syfte.

Centralkriminalpolisen uppger att bara en person misstänks ha agerat aktivt – den anhållna marockanen som ligger på sjukhus. Dessutom har fyra andra marockaner anhållits och en person har efterlysts internationellt.

Zoom

Kaarlo Kalliala, Szaid Esmail och Kari Mäkinen lägger ner blommor på torget i Åbo. Foto: Vesa Moilanen/LehtikuvaGärningsmannen polisbevakas på intensiven

På sjukhuset vårdas fortfarande fyra patienter efter knivhuggningarna, inklusive den misstänkta gärningsmannen.

– Den misstänka ligger fortfarande på intensiven. Det är det bästa stället i den här situationen när någon i går kväll ville hota honom till livet. Vi har ständig polisbevakning där, säger Leena Setälä, chef för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Förutom den misstänkta vårdas två offer på intensiven och ett på vårdavdelning. Läkarna gör en ny bedömning av situationen under förmiddagen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan