|

CKP: Huvudsakliga misstänkta har förhörts i dag

NyhetsbildZoom
UPPDATERAD Den marockanska mannen som misstänks för knivattacken i Åbo i fredags har förhörts under söndagen, uppger Centralkriminalpolisen på Twitter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den marockanska mannen som misstänks för knivattacken i Åbo i fredags begärs häktad senast klockan 12 på måndag, uppgav Centralkriminalpolisen (CKP) på söndagen. Polisen kunde för första gången förhöra den misstänkta gärningsmannen under söndagen.

– Av undersökningstekniska skäl kan vi ännu inte kommentera innehållet av förhöret, sade undersökningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth vid CKP.

Enligt polisen har den misstänkta marockanska mannen uppgett att han är 18 år. Mannen har anlänt till Finland i fjol som asylsökande.

Mannen som misstänks för massknivhuggningen i fredags har vårdats på sjukhus. Det är möjligt att hålla häktningsrättegången i hans frånvaro, uppgav Granroth för FNB. Hon sade också att polisen och sjukhuspersonalen bedömer den misstänktas tillstånd på måndagen.

Ideologi i bakgrunden

Knivhuggningarna undersöks nu som brott som begåtts i terroristiskt syfte. Det handlar om två mord och åtta försök till mord.

Granroth specificerade på söndagen för FNB att brottsrubriceringen ändrades till brott som begåtts i terroristiskt syfte eftersom det ligger en ideologi i bakgrunden. Vilken sorts ideologi det handlar om ville Granroth inte kommentera.

I lördags uppgav professorn i straffrätt, Kimmo Nuotio, för FNB att då det är frågan om brott som begåtts i terroristiskt syfte är själva dådet ett medel att åstadkomma ett specifikt mål. Enligt Nuotio kan målet exempelvis vara att skapa allvarlig rädsla eller rubba samhällsstrukturerna.

Husrannsakningar och förhör

Förutom den huvudsakliga misstänkta gärningsmannen undersöks fem andra personers delaktighet i Åboattacken. Fyra personer, även de marockanska medborgare, har gripits.

För deras del har förhören fortsatt och enligt CKP har de varit villiga att utreda saken med polisen. Polisen hade på söndagskvällen inte beslutat om också dessa personer ska begäras häktade på måndag.

– Deras delaktighet till händelserna är fortfarande oklar och deras ställning kan ändras i och med att förundersökningen framskrider, uppgav CKP i ett uttalande på söndagseftermiddagen.

En internationell efterlysning har getts ut på en person.

Polisen har genomfört husrannsakningar i bland annat stadsdelen Runosbacken. Inga ytterligare personer har gripits av polisen. Undersökningsledaren Granroth sade till FNB på söndagseftermiddagen att man inte gjort husrannsakningar i andra länder än i Finland.

Polisen har också hört ögonvittnen och processen förväntas pågå i flera dagar. Det är fortsättningsvis möjligt att skicka in bilder och videoinspelningar från fredagens händelser i Åbo till polisens Whatsapp-nummer 046 534 2316.

Tre vårdas på sjukhus

Fyra personer vårdades fortfarande på sjukhus på söndagen, tre på intensiven och en på vårdavdelning. Gärningsmannen var en av dem som vårdades på intensiven.

Läget var stabilt för alla som vårdades på sjukhuset på söndagen, uppgav man på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

För att kunna försäkra personalens arbetsro har sjukhuset ökat på antalet väktare.

En del av massknivhuggningens målsägande, alltså offer, har hörts under helgen.

Ungefär klockan 16 på fredagseftermiddagen larmades polisen om knivhuggningar i Åbo centrum. Den misstänkte greps bara några minuter senare efter att polisen avfyrat sitt tjänstevapen och skjutit mannen i låret.

Det här vet vi

 • Personen som misstänks för massknivhuggningen i Åbo i fredags är en marockansk medborgare som uppgett sig vara 18 år. Mannen kom till Finland som asylsökande i fjol.
 • Den misstänkta gärningsmannen skadades då polisen grep honom i fredags och han har vårdats på sjukhus.
 •  Centralkriminalpolisen (CKP) har meddelat att den misstänkte har förhörts under söndagen. Innehållet av förhöret kommenterades dock inte.
 • Polisen har meddelat att den misstänkta gärningsmannen begärs häktad på måndag.
 • Ytterligare fyra personer, även de marockaner, har varit gripna och har förhörts. På söndagskvällen var det oklart om personerna skulle begäras häktade.
 • En internationell efterlysning ha getts ut på en sjätte person som hör ihop med händelserna.
 • Polisen larmades om händelserna klockan 16.02 på fredagen. Den misstänkte greps klockan 16.05.
 • Två finska kvinnor dog i knivhuggningen.
 • Åtta personer skadades i attacken. Åtta av dem är kvinnor, två är män.
 • Det yngsta offret är 15 och den äldsta 67.
 • Attacken i Åbo undersöks som brott som begåtts i terroristiskt syfte. Det handlar om två mord och åtta försök till mord.
 • CKP:s undersökningsledare Crista Granroth säger att det ligger en ideologi i bakgrunden. Under söndagen ville Granroth inte ta ställning till vilken ideologi man hittat hänvisningar till.
 • CKP uppgav på söndagen att man gjort husrannsakningar i bland annat stadsdelen Runosbacken i Åbo. Tidigare uppgavs det att husrannsakningar gjorts i flera bostäder och på en flyktingförläggning i Åbotrakten.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan