|

Åbobor vill inte låta terrordåd påverka livet

Åboborna vill inte låta terrorn påverka livet. Elia Lind och Elina Aarnio Nora Rantanen
Ett fegt dåd. Så beskriver Åbobon Nora Rantanen händelserna i Åbo i fredags. Polisens bedömning är att mannen som misstänks för knivdådet uttryckligen attackerade kvinnor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Rantanen känner oro efter att uppgifterna om det eventuella motivet kommit fram.

– Händelserna fick mig att verkligen stanna upp. Efter det här vill jag inte vistas ensam ute då det är mörkt, säger Rantanen.

Hon har flyttat till en egen bostad för bara några veckor sedan. Hon ringde sin mamma så fort uppgifterna om händelsen nådde henne. Hon ville försäkra att hennes yngre bröder var trygga. Under söndagen besökte Rantanen Salutorget tillsammans med sina vänner.

– Tidigare upplevde jag Åbo som ett tryggt ställe. Nu känner jag inte för att gå ensam, säger Somaya Madmoune som bor precis i närheten av Trätorget där gärningsmannen knivhögg en del av sina offer.

Under söndagen besökte många händelseplatsen som fyllts av blommor och ljus. Torget var rätt tomt, endast några få människor stannade vid en glasskiosk.

Tillbaka till torget

Elina Aarnio är bosatt några kilometer från Åbo centrum. Också hon besökte Salutorget under söndagen och planerade att göra så också på måndag då torghandeln igen sätter igång.

– Händelserna fick mig att gråta och fick mig även att känna en liten panik, säger Aarnio.

Hon vill inte tillåta händelserna påverka hennes vardag.

– Det här får inte påverka mitt liv. Jag kan inte stanna hemma. Jag vägrar att känna rasistiska känslor eller rädsla, säger Aarnio.

Zoom

Elia Lind och Elina Aarnio Foto: Vesa MoilanenEila Lind promenerar på torget i Aarnios sällskap. Hon bor i Kråkkärret där även många med invandrarbakgrund är bosatta. Uppskattningsvis 40 procent av invånarna har ett annat modersmål är finska eller svenska.

– Jag vågar nog röra mig i området också i fortsättningen, säger Lind bestämt.

Riikka Hagman, som bor i Pemar, jobbar vid Trätorget. Medan händelserna pågick i fredags var hon ute och handlade och vittnade en del av attacken. Även Hagman ska återvända till jobbet på måndag.

– Planen är att äta lunch ute. Trots att jag ibland känner rädsla vill jag inte ändra på mitt normala beteende och på så sätt ge gärningsmannen budskapet att de nått sitt mål. Också i fortsättningen ska jag resa och besöka torg, säger Hagman.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan