Folk har vågat sig tillbaka till gatorna i stadskärnan, men en del rädda. Randell säger att man i helgen såg färre människor med invandrarbakgrund röra sig i centrum.

Iakttagelsen bekräftas av biträdande polischef Kari Puolitaival på Polisinrättningen i Sydvästra Finland. Han tillägger att invandrarföreningar eller religiösa samfund inte har bett om polisens beskydd eller närvaro.

– Polisen har höjt beredskapen på det allmänna planet. Dit hör att allt slags upprätthållande av ordning och säkerhet, säger Puolitaival.

Förstämning på förläggningen

Marockanen, som misstänks för knivdåden, hade bott på flyktingförläggningen i Pemar, som i helgen fick dras med hotsamtal.

– Några konkreta störningar har inte kommit till min kännedom i Pemar eller på andra inkvarteringsplatser för asylsökande, säger Puolitaival.

Pemar-förläggningens biträdande chef Heimo Nurmi säger att hoten närmast kommit per telefon.

– En del av dem som ringt har tydligt varit kraftigt berusade, säger han.

Stämningen på förläggningen har enligt honom varit mycket dämpad och sorgsen. De kring 250 boende har varit chockade och velat stanna inomhus. En del funderade på måndagen om de skulle våga låta barnen gå till skolan.

– De funderar på samma saker som man gör i andra familjer, säger Nurmi.

Gatubilden ändras knappast

Polisen fortsatte på måndagen att patrullera synligt i Åbo centrum. Staden kommer enligt Randell att uppdatera sin säkerhetsplan med anledning av dåden.

Det är dock osannolikt att uppdateringen leder till stora förändringar i gatubilden. Till exempel på Universitetsgatan har det redan länge funnits hinder för bilar men de liknar mera blomarrangemang.

Inte ens en bra säkerhetsplan är vattentät.

– Det sker våldsdåd i stora städer och man kan inte undvika att det sker olyckor, säger Randell.

Åbo har cirka 188 000 invånare. Enligt Randell har staden alltid varit mångkulturell och internationell. Över tio procent av invånarna har ett annat språk än finska eller svenska som modersmål.

– Attacken konkretiserar på ett nytt sätt att vi är en del av Europa och det internationella samfundet. Fast Finland är ett av världens tryggaste länder kan man inte utesluta att vissa individer eller aktörer brukar våld mot andra.

I skolor och daghem i Åbo har man höjt beredskapen för diskussioner om fredagens händelser med barn och unga. Vid behov erbjuds de psykosocialt stöd.

Staden erbjuder krishjälp i enlighet med "normalt protokoll", uppger Randell.

– Attacken skedde på fredagseftermiddagen, då skoleleverna redan var hemma. Fallet har diskuterats hemma och med kompisarna, men det är också viktigt att behandla händelserna i en neutral miljö som skolan är, säger Randell.