|

Åboborna vågade sig ut på stan igen

Säkerheten i Åbo är god trots knivattacken i fredags och polisens närvaro har gjort att gatorna varit lugna, säger stadsdirektören Aleksi Randell.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"


Folk har vågat sig tillbaka till gatorna i stadskärnan, men en del rädda. Randell säger att man i helgen såg färre människor med invandrarbakgrund röra sig i centrum.

Iakttagelsen bekräftas av biträdande polischef Kari Puolitaival på Polisinrättningen i Sydvästra Finland. Han tillägger att invandrarföreningar eller religiösa samfund inte har bett om polisens beskydd eller närvaro.

– Polisen har höjt beredskapen på det allmänna planet. Dit hör att allt slags upprätthållande av ordning och säkerhet, säger Puolitaival.

Förstämning på förläggningen

Marockanen, som misstänks för knivdåden, hade bott på flyktingförläggningen i Pemar, som i helgen fick dras med hotsamtal.

– Några konkreta störningar har inte kommit till min kännedom i Pemar eller på andra inkvarteringsplatser för asylsökande, säger Puolitaival.

Pemar-förläggningens biträdande chef Heimo Nurmi säger att hoten närmast kommit per telefon.

– En del av dem som ringt har tydligt varit kraftigt berusade, säger han.

Stämningen på förläggningen har enligt honom varit mycket dämpad och sorgsen. De kring 250 boende har varit chockade och velat stanna inomhus. En del funderade på måndagen om de skulle våga låta barnen gå till skolan.

– De funderar på samma saker som man gör i andra familjer, säger Nurmi.

Gatubilden ändras knappast

Polisen fortsatte på måndagen att patrullera synligt i Åbo centrum. Staden kommer enligt Randell att uppdatera sin säkerhetsplan med anledning av dåden.

Det är dock osannolikt att uppdateringen leder till stora förändringar i gatubilden. Till exempel på Universitetsgatan har det redan länge funnits hinder för bilar men de liknar mera blomarrangemang.

Inte ens en bra säkerhetsplan är vattentät.

– Det sker våldsdåd i stora städer och man kan inte undvika att det sker olyckor, säger Randell.

Åbo har cirka 188 000 invånare. Enligt Randell har staden alltid varit mångkulturell och internationell. Över tio procent av invånarna har ett annat språk än finska eller svenska som modersmål.

– Attacken konkretiserar på ett nytt sätt att vi är en del av Europa och det internationella samfundet. Fast Finland är ett av världens tryggaste länder kan man inte utesluta att vissa individer eller aktörer brukar våld mot andra.

I skolor och daghem i Åbo har man höjt beredskapen för diskussioner om fredagens händelser med barn och unga. Vid behov erbjuds de psykosocialt stöd.

Staden erbjuder krishjälp i enlighet med "normalt protokoll", uppger Randell.

– Attacken skedde på fredagseftermiddagen, då skoleleverna redan var hemma. Fallet har diskuterats hemma och med kompisarna, men det är också viktigt att behandla händelserna i en neutral miljö som skolan är, säger Randell.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan