Förutom den huvudmisstänkte begärs en annan 18-årig marockansk man häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta försök och en tredje för samma brott men med den lägre misstankegraden "skäl att misstänka".

Den sistnämnda är samma man som tidigare i tingsrätten har dömts för ett sexbrott.

Häktningsbegäran behandlas klockan 13 i Egentliga Finlands tingsrätt. Mannens advokat uppger att han nekar till inblandning i dådet.

Häktningsförhandlingen för den huvudmisstänkta Abderrahman Mechkah inleds klockan 11.

Häktningsyrkandena för de tre övriga misstänkta har ännu inte nått Egentliga Finlands tingsrätt.

I knivdådet i Åbo dödades två personer, födda 1951 och 1986. Åtta skadades.

Brott i Tyskland

Efter att den finländska pressen publicerade den huvudmisstänktas namn på måndagen rapporterade den tyska nyhetskanalen Deutsche Welle att Abderrahman Mechkah kom till Finland via Tyskland. Kanalen hänvisar till ministerieuppgifter enligt vilka mannen kom till Tyskland vid årsskiftet 2015–2016 men inte sökte asyl där. I Tyskland tog man tillvara dna-prov och biometrisk identifiering för att säkra hans identitet.

Enligt de tyska medierna misstänks han för flera brott där.

Nyhetsbyrån DPA uppger att Mechkah använt sig av flera falska identiteter i Tyskland. Süddeutsche Zeitung rapporterar att han varit misstänkt för en misshandel i staden Neuss.

Förutom Mechkah är två av de andra männen som polisen i Finland nu gripit bekanta för polisen i Tyskland. En av dem har varit misstänkt för att ha vistats i Tyskland utan tillstånd samt för rån, den andra för stöld.

En av de övriga misstänkta har tidigare dömts till fem månaders villkorligt fängelse i Egentliga Finlands tingsrätt. Han dömdes i februari för tvingande till sexuell handling. Mannen var 17 år när han begick brottet i juli 2016 och dömdes därför som ung person. Domen har överklagats till Åbo hovrätt.