|

Fem begärs häktade för Åbodådet

NyhetsbildZoom
I knivdådet i Åbo dödades två personer och åtta skadades. Foto: Lehtikuva/Roni Lehti
Polisen begär i dag fem personer häktade på grund av knivattacken i Åbo. Häktningsförhandlingen för den huvudmisstänkta inleds klockan 11.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förutom den huvudmisstänkte begärs en annan 18-årig marockansk man häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta försök och en tredje för samma brott men med den lägre misstankegraden "skäl att misstänka".

Den sistnämnda är samma man som tidigare i tingsrätten har dömts för ett sexbrott.

Häktningsbegäran behandlas klockan 13 i Egentliga Finlands tingsrätt. Mannens advokat uppger att han nekar till inblandning i dådet.

Häktningsförhandlingen för den huvudmisstänkta Abderrahman Mechkah inleds klockan 11.

Häktningsyrkandena för de tre övriga misstänkta har ännu inte nått Egentliga Finlands tingsrätt.

I knivdådet i Åbo dödades två personer, födda 1951 och 1986. Åtta skadades.

Brott i Tyskland

Efter att den finländska pressen publicerade den huvudmisstänktas namn på måndagen rapporterade den tyska nyhetskanalen Deutsche Welle att Abderrahman Mechkah kom till Finland via Tyskland. Kanalen hänvisar till ministerieuppgifter enligt vilka mannen kom till Tyskland vid årsskiftet 2015–2016 men inte sökte asyl där. I Tyskland tog man tillvara dna-prov och biometrisk identifiering för att säkra hans identitet.

Enligt de tyska medierna misstänks han för flera brott där.

Nyhetsbyrån DPA uppger att Mechkah använt sig av flera falska identiteter i Tyskland. Süddeutsche Zeitung rapporterar att han varit misstänkt för en misshandel i staden Neuss.

Förutom Mechkah är två av de andra männen som polisen i Finland nu gripit bekanta för polisen i Tyskland. En av dem har varit misstänkt för att ha vistats i Tyskland utan tillstånd samt för rån, den andra för stöld.

En av de övriga misstänkta har tidigare dömts till fem månaders villkorligt fängelse i Egentliga Finlands tingsrätt. Han dömdes i februari för tvingande till sexuell handling. Mannen var 17 år när han begick brottet i juli 2016 och dömdes därför som ung person. Domen har överklagats till Åbo hovrätt.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan