Den häktade erkänner att han dödat två av offren och försökt döda de andra, uppger hans advokat. Försvaret anser däremot att det är oklart om kriterierna för att brotten begåtts i terroristiskt syfte uppfylls.

Den 18-åriga Abderrahman Mechkah hördes via videolänk från Åbo universitetscentralsjukhus, där också hans advokat befann sig.

Polisens utredningsledare sade efter häktningsförhandlingen att polisen fortfarande utreder om den identitet och ålder som den huvudmisstänkta uppgett stämmer.

Utredningsledaren, kriminalkommissarie Olli Töyräs hade bett om att förhandlingen av utredningsskäl skulle ske utan publik, och den huvudmisstänktas advokat motsatte sig inte det.

Medierna fick vara i salen bara en kort stund i början. På videobilden sågs den huvudmisstänkta ligga under ett lakan i sjukhussängen.

Även andra begärs häktade för terrormord

I dag ska också häktningsframställan för fyra andra misstänkta behandlas i rätten. Förutom den huvudmisstänkte begärs åtminstone tre av de andra häktade för bland annat mord i terroristiskt syfte.

En annan 18-åring begärs häktad för samma brott som den huvudmisstänkta på sannolika skäl. Han nekar genom sin advokat till inblandning i dådet.
Två andra, en 18-åring och en 28-åring, begärs häktade för samma brott men med den lägre misstankegraden "skäl att misstänka".

Häktningsyrkandena för den femte misstänkta har ännu inte nått tingsrätten. Häktningsframställan för de andra än den huvudmisstänkta behandlas i eftermiddag.
Polisen uppger att man fortfarande samarbetar internationellt för att gripa den sjätte misstänkta.

I knivdådet i Åbo dödades två personer, födda 1951 och 1986. Åtta skadades.