|

Huvudmisstänkta för knivdådet häktad

NyhetsbildZoom
Häktningsrättegången för den man som misstänks ha hållit i kniven pågår i Egentliga Finlands tingsrätt i dag. Den huvudmisstänkta deltar via videolänk från sjukhuset. Foto: Lehtikuva
Den huvudmisstänkta för knivhuggningarna i Åbo, Abderrahman Mechkah, har häktats i Egentliga Finlands tingsrätt. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta försök.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den häktade erkänner att han dödat två av offren och försökt döda de andra, uppger hans advokat. Försvaret anser däremot att det är oklart om kriterierna för att brotten begåtts i terroristiskt syfte uppfylls.

Den 18-åriga Abderrahman Mechkah hördes via videolänk från Åbo universitetscentralsjukhus, där också hans advokat befann sig.

Polisens utredningsledare sade efter häktningsförhandlingen att polisen fortfarande utreder om den identitet och ålder som den huvudmisstänkta uppgett stämmer.

Utredningsledaren, kriminalkommissarie Olli Töyräs hade bett om att förhandlingen av utredningsskäl skulle ske utan publik, och den huvudmisstänktas advokat motsatte sig inte det.

Medierna fick vara i salen bara en kort stund i början. På videobilden sågs den huvudmisstänkta ligga under ett lakan i sjukhussängen.

Även andra begärs häktade för terrormord

I dag ska också häktningsframställan för fyra andra misstänkta behandlas i rätten. Förutom den huvudmisstänkte begärs åtminstone tre av de andra häktade för bland annat mord i terroristiskt syfte.

En annan 18-åring begärs häktad för samma brott som den huvudmisstänkta på sannolika skäl. Han nekar genom sin advokat till inblandning i dådet.
Två andra, en 18-åring och en 28-åring, begärs häktade för samma brott men med den lägre misstankegraden "skäl att misstänka".

Häktningsyrkandena för den femte misstänkta har ännu inte nått tingsrätten. Häktningsframställan för de andra än den huvudmisstänkta behandlas i eftermiddag.
Polisen uppger att man fortfarande samarbetar internationellt för att gripa den sjätte misstänkta.

I knivdådet i Åbo dödades två personer, födda 1951 och 1986. Åtta skadades.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan