;
|

Huvudmisstänkta för knivdådet häktad

NyhetsbildZoom
Häktningsrättegången för den man som misstänks ha hållit i kniven pågår i Egentliga Finlands tingsrätt i dag. Den huvudmisstänkta deltar via videolänk från sjukhuset. Foto: Lehtikuva
Den huvudmisstänkta för knivhuggningarna i Åbo, Abderrahman Mechkah, har häktats i Egentliga Finlands tingsrätt. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta försök.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den häktade erkänner att han dödat två av offren och försökt döda de andra, uppger hans advokat. Försvaret anser däremot att det är oklart om kriterierna för att brotten begåtts i terroristiskt syfte uppfylls.

Den 18-åriga Abderrahman Mechkah hördes via videolänk från Åbo universitetscentralsjukhus, där också hans advokat befann sig.

Polisens utredningsledare sade efter häktningsförhandlingen att polisen fortfarande utreder om den identitet och ålder som den huvudmisstänkta uppgett stämmer.

Utredningsledaren, kriminalkommissarie Olli Töyräs hade bett om att förhandlingen av utredningsskäl skulle ske utan publik, och den huvudmisstänktas advokat motsatte sig inte det.

Medierna fick vara i salen bara en kort stund i början. På videobilden sågs den huvudmisstänkta ligga under ett lakan i sjukhussängen.

Även andra begärs häktade för terrormord

I dag ska också häktningsframställan för fyra andra misstänkta behandlas i rätten. Förutom den huvudmisstänkte begärs åtminstone tre av de andra häktade för bland annat mord i terroristiskt syfte.

En annan 18-åring begärs häktad för samma brott som den huvudmisstänkta på sannolika skäl. Han nekar genom sin advokat till inblandning i dådet.
Två andra, en 18-åring och en 28-åring, begärs häktade för samma brott men med den lägre misstankegraden "skäl att misstänka".

Häktningsyrkandena för den femte misstänkta har ännu inte nått tingsrätten. Häktningsframställan för de andra än den huvudmisstänkta behandlas i eftermiddag.
Polisen uppger att man fortfarande samarbetar internationellt för att gripa den sjätte misstänkta.

I knivdådet i Åbo dödades två personer, födda 1951 och 1986. Åtta skadades.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild
Sport

Vasa IFK nätade åtta gånger

FOTBOLL Vasa IFK tog en promenadseger när laget träningsspelade hemma mot IFK Holmsund. Det svenska motståndet hade ingen chans.

Sport

Seger i VIFK-debuten för unga målvakten Fanny Söderström

FOTBOLL Två mål i första halvlek innebar seger för Vasa IFK när IK Myran gästade för träningsmatch.

Nyhetsbild
Utrikes

Resolution om vapenvila i Syrien antogs

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

Mest läst senaste veckan