|

Polisen utreder ekonomisk brottslighet kring Onecoin

Österbottens polisinrättning utreder just nu ekonomisk brottslighet som har kopplingar till Onecoin. Zoom
Foto: Skärmdump

Österbottens polisinrättning utreder just nu ekonomisk brottslighet som har kopplingar till Onecoin.

Österbottens polisinrättning utreder ekonomisk brottslighet som har kopplingar till kryptovalutan Onecoin. Utredningen är på god väg till åklagaren.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Onecoin som fenomen kom till Österbotten någon gång under 2015. Det var då man började arrangera informationskvällar runtom i landskapet på bensinstationer och andra inofficiella mötesplatser, företrädesvis kvällstid. Kroken var lika simpel som den var effektiv; man kunde bli äckligt rik utan att lyfta särskilt många fingrar.

Misstankar väcktes mot fenomenet nästan omgående, inte minst på grund av att själva systemet bakom den så kallade kryptovalutan var ogenomtränglig, obegriplig och dessutom omöjlig att verifiera.

Nu har Österbottens polisinrättning inlett förundersökningar som rör kryptovalutan. Detta är den första polisiära utredningen gällande kryptovalutan på finländsk mark.

– Det handlar om flera olika brottsanmälningar och de är alla kopplade till Onecoin. Tanken är att de separata anmälningarna kommer att skapa en brottshelhet när vi är klara, säger kriminalkommissarie Antti Perälä som leder förundersökningen och är nybliven förundersökningsledare för ekonomiska brott vid inrättningen i Vasa.

Annons
Vilka brottsrubriceringar är det fråga om?

– Det kan jag tyvärr inte gå in på ännu i detta skede.

Men det handlar om ekonomisk brottslighet?

– Så mycket kan jag nog säga, ja.

Men han bekräftar däremot att skatteförvaltningen varit med på ett hörn vilket kan innebära någon form av skattebedrägeri.

På vilka vägar har brottsanmälningarna inkommit?

– De har alla inkommit nu under år 2017. Varifrån de kommit vill jag inte precisera men i regel inkommer de i sådana här fall från myndigheter som skatteförvaltningen och från privatpersoner och som tidigare utsökningsman vet jag att polisen kan få nys om sådant här även via utsökningsverket.

Till saken hör att en av de mest centrala Onecoin-figurerna i Österbotten tidigare i sommar råkade i klorna på Österbottens utsökningsverk. Via utsökningsverket realiserades bland annat personens personbil.Men polisen kan inte i det här skedet bekräfta att utsökningsmyndighetens agerande är kopplat till den nu pågående förundersökningen.

– Jag känner faktiskt inte ens till om så är fallet. Den här utredningen är så pass färsk för mig, säger Perälä.

Polisen bekräftar inte heller hur många som är misstänkta eller om de finns i landet för tillfället eller utomlands.

– Vi har hört samtliga misstänkta och börjar vara på slutrakan. Nu återstår ytterligare några åtgärder och höranden i ärendet, säger Perälä.

År 2015 och 2016 höll Centralkriminalpolisen ögonen på Onecoin.

– Men jag kan bekräfta att CKP inte är inkopplad på just vår utredning, säger Perälä.

Det innebär att polisen inte nu är ute efter att utreda om Onecoin är laglig som kryptovaluta, utan enbart ute efter ekonomisk brottslighet i anslutning till den.

Enligt polisen är misstankarna om brott så starka att ärendet kommer att gå vidare till åklagaren.

De har övergått till andra kryptovalutor

  • De personer som startade värvningen av medlemmar till Onecoin i Österbotten har redan för en tid sedan lämnat Onecoin och satsat i nya kryptovalutor eller nya sätt att skapa enheter av befintlig kryptovaluta såsom Bitcoin.
  • Ett av de just nu populära sätten är Genesis Mining. Skapandet av nya enheter av kryptovaluta sker företrädesvis genom att knäcka algoritmer med snabb hårdvara, numera i synnerhet genom snabba datorgrafikkort.
  • Skillnaden mellan Bitcoin och Onecoin är att den tidigare kan användas som betalningsmedel medan Onecoin inte accepteras.

Visa fler

Mest läst senaste veckan