;
|

Stubb nära burnout under tiden som statsminister

NyhetsbildZoom
Alexander Stubb lanserade sin bok i Helsingfors på torsdagen. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Det var ytterst nära att Alexander Stubb (Saml) hade gått in i väggen på hösten 2014 då han var statsminister. Det här framgår i Stubbs och Karo Hämäläinens bok Alex, som utkom på torsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var en konstant mediebevakning och ras i opinionsmätningarna som höll på att ta kål på statsministern. Stubb började också lida av permanenta sömnsvårigheter.

– Jag har aldrig varit så här nere. Jag vet inte vad jag ska göra, skriver Stubb i ett sms till två vänner i november 2014.

Stubb fick hjälp av läkaren Ari Hintsa, som under sin karriär jobbade med bland annat formel 1-förare.


Stubb medger i boken att det var tufft att ta över som statsminister och därefter som finansminister även om han länge jobbat som utrikesminister och utrikeshandelsminister.

– Jag hade mitt drömyrke som utrikesminister och Europa- och utrikeshandelsminister. Jag skulle förvränga sanningen om jag påstod att jag skulle ha njutit av statsministerskapet eller finansministerskapet, så tuffa var uppgifterna speciellt under de svåra tider som rådde, skriver Stubb.


I boken erkänner han också att han överraskades av Jyrki Katainens beslut att bli EU-kommissionär. Stubb hade tänkt sig själv på den posten.

Stubb inleder inom de närmaste dagarna det nya jobbet som vice chef för Europeiska investeringsbanken i Luxemburg.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former.

Nyhetsbild
Lokalt

Ett år senare: Cancersjuka Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Luoma eller Vikström?

1

Oberoende av vem av de två som väljs till ärkebiskop, ligger de stora utmaningarna i en balansgång mellan att hålla ihop en kyrka med många röster och samtidigt stävja medlemstappet.

Mest läst senaste veckan