Den nya direktörens vision om språkcentret är en dynamisk enhet där språkundervisningen inte står på samma ställe utan utvecklas hela tiden med hjälp av forskning och samarbete.

Vasa universitet lämnar i höst ifrån sig sin examensinriktade språkutbildning och språkforskning som flyttar till Jyväskylä universitet. Det nya språkcentret ska upprätthålla Vasas mångsidiga språkundervisning och är en viktig del av universitets kvalitativa högskoleutbildning.

För studerandena erbjuder språkcentret flexibla språkkurser och nya möjligheter till biämneshelheter. Just nu erbjuder centret undervisning i finska, svenska, engelska, tyska, spanska, franska och ryska i samarbete med öppna universitetet. I samarbete med stadens högskolekonsortium erbjuds undervisning i kinesiska, japanska, koreanska och italienska.

Enligt Pilke är goda språk- och kommunikationskunskaper är elementär del av arbetslivet i dag.

– På kurserna kan man integrera språkundervisning och substansinlärning. Till exempel kan man samtidigt lära sig svenska och redovisning.

Redan nu pågår förhandlingar om samarbete tillsammans med Svenska Handelshögskolan i Vasa.

– Hanken är den första potentiella samarbetspartnern. Det är fråga om samarbete men vi har också pratat om ett gemensamt språkcenter, säger Pilke som påbörjat sitt arbete som direktör för språkcentret den här månaden.

Andra möjliga samarbetspartners är Åbo Akademi och regionens yrkeshögskolor säger Pilke.

Ett projekt som språkcentret redan är engagerat är DIGIJOUJOU, ett treårigt projekt med fokus på flexibel inlärning av finska och svenska för att möta arbetslivets behov. Fyra andra universitet och åtta yrkeshögskolor är med i projektet som mottagit 1,8 miljoner från Undervisnings- och kulturministeriet i understöd.

Syftet med projektet är inte enbart att skapa material för högskolornas undervisning men också nya verksamhetsformer och mångsidig pedagogik.

Pilke har lång erfarenhet av att undervisa i språk men också av forskning och ledarskap. Hon har tidigare arbetat som professor i svenska vid universitet.