;

Pilke leder Vasa universitets språkcenter

NyhetsbildZoom
Goda språk- och kommunikationskunskaper är elementär del av arbetslivet i dag, säger Nina Pilke, direktör för Vasa universitets språkcenter. Foto: Riikka Kalmi
Vasa universitets språkcenter kör i gång sin verksamhet efter årsskiftet och nya direktören Nina Pilke vill utöka samarbete med stadens andra högskolor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den nya direktörens vision om språkcentret är en dynamisk enhet där språkundervisningen inte står på samma ställe utan utvecklas hela tiden med hjälp av forskning och samarbete.

Vasa universitet lämnar i höst ifrån sig sin examensinriktade språkutbildning och språkforskning som flyttar till Jyväskylä universitet. Det nya språkcentret ska upprätthålla Vasas mångsidiga språkundervisning och är en viktig del av universitets kvalitativa högskoleutbildning.

För studerandena erbjuder språkcentret flexibla språkkurser och nya möjligheter till biämneshelheter. Just nu erbjuder centret undervisning i finska, svenska, engelska, tyska, spanska, franska och ryska i samarbete med öppna universitetet. I samarbete med stadens högskolekonsortium erbjuds undervisning i kinesiska, japanska, koreanska och italienska.

Enligt Pilke är goda språk- och kommunikationskunskaper är elementär del av arbetslivet i dag.

– På kurserna kan man integrera språkundervisning och substansinlärning. Till exempel kan man samtidigt lära sig svenska och redovisning.

Redan nu pågår förhandlingar om samarbete tillsammans med Svenska Handelshögskolan i Vasa.

– Hanken är den första potentiella samarbetspartnern. Det är fråga om samarbete men vi har också pratat om ett gemensamt språkcenter, säger Pilke som påbörjat sitt arbete som direktör för språkcentret den här månaden.

Andra möjliga samarbetspartners är Åbo Akademi och regionens yrkeshögskolor säger Pilke.

Ett projekt som språkcentret redan är engagerat är DIGIJOUJOU, ett treårigt projekt med fokus på flexibel inlärning av finska och svenska för att möta arbetslivets behov. Fyra andra universitet och åtta yrkeshögskolor är med i projektet som mottagit 1,8 miljoner från Undervisnings- och kulturministeriet i understöd.

Syftet med projektet är inte enbart att skapa material för högskolornas undervisning men också nya verksamhetsformer och mångsidig pedagogik.

Pilke har lång erfarenhet av att undervisa i språk men också av forskning och ledarskap. Hon har tidigare arbetat som professor i svenska vid universitet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former.

Nyhetsbild
Lokalt

Ett år senare: Cancersjuka Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Luoma eller Vikström?

1

Oberoende av vem av de två som väljs till ärkebiskop, ligger de stora utmaningarna i en balansgång mellan att hålla ihop en kyrka med många röster och samtidigt stävja medlemstappet.

Mest läst senaste veckan