|

Aktiviteter för asylsökande kan förebygga radikalisering

Knivattacken i Åbo har inte minskat människors vilja att delta i frivilligverksamhet i Egentliga Finland, säger Rosa Rantanen på FRK-kretsen i Egentliga Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hennes jobb är att samordna frivilligverksamheten på en flyktingförläggning i Åbo.

Frivilliga som fått utbildning av Röda korset ordnar bland annat olika evenemang, en språkklubb på finska och olika former av aktiviteter för barnen och familjerna.

Rantanen säger att hon inte fått kännedom om tecken på radikalisering bland asylsökande i Egentliga Finland. Samtidigt medger hon att radikalisering inte nödvändigtvis syns i frivilligverksamheten.

– Radikalisering är ett så komplicerat fenomen att det är svårt att entydigt säga hur den kunde synas i verksamheten.

Meningsfulla aktiviteter kan enligt Rantanen också förebygga radikalisering.

– Frivilligverksamhet och meningsfull sysselsättning i sig är ett sätt att förebygga radikalisering på förläggningarna och även annat illamående i samhället.

Rantanen säger att hon är bekymrad över den hårda politiska linjen och till exempel folk som ropar glåpord på gatan, men att den bästa åtgärden är att förbise motsatsförhållandet och satsa på möten mellan människor.

– Det hjälper människor på bägge sidor att slippa sina rädslor.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan