;
|

Aktiviteter för asylsökande kan förebygga radikalisering

Knivattacken i Åbo har inte minskat människors vilja att delta i frivilligverksamhet i Egentliga Finland, säger Rosa Rantanen på FRK-kretsen i Egentliga Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hennes jobb är att samordna frivilligverksamheten på en flyktingförläggning i Åbo.

Frivilliga som fått utbildning av Röda korset ordnar bland annat olika evenemang, en språkklubb på finska och olika former av aktiviteter för barnen och familjerna.

Rantanen säger att hon inte fått kännedom om tecken på radikalisering bland asylsökande i Egentliga Finland. Samtidigt medger hon att radikalisering inte nödvändigtvis syns i frivilligverksamheten.

– Radikalisering är ett så komplicerat fenomen att det är svårt att entydigt säga hur den kunde synas i verksamheten.

Meningsfulla aktiviteter kan enligt Rantanen också förebygga radikalisering.

– Frivilligverksamhet och meningsfull sysselsättning i sig är ett sätt att förebygga radikalisering på förläggningarna och även annat illamående i samhället.

Rantanen säger att hon är bekymrad över den hårda politiska linjen och till exempel folk som ropar glåpord på gatan, men att den bästa åtgärden är att förbise motsatsförhållandet och satsa på möten mellan människor.

– Det hjälper människor på bägge sidor att slippa sina rädslor.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild
Sport

Vasa IFK nätade åtta gånger

FOTBOLL Vasa IFK tog en promenadseger när laget träningsspelade hemma mot IFK Holmsund. Det svenska motståndet hade ingen chans.

Sport

Seger i VIFK-debuten för unga målvakten Fanny Söderström

FOTBOLL Två mål i första halvlek innebar seger för Vasa IFK när IK Myran gästade för träningsmatch.

Nyhetsbild
Utrikes

Resolution om vapenvila i Syrien antogs

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

Mest läst senaste veckan