|

Ärkebiskopen: Förvirring, chock och misstro

NyhetsbildZoom
Ärkebiskopen Kari Mäkinen påminnner om församlingarnas tystnadsplikt. Foto: Lehtikuva
Just nu finns det mycket förvirring, chock och misstro i luften, beskriver ärkebiskop Kari Mäkinen situationen efter knivattacken i Åbo.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mäkinen, som talade vid kyrkans forum för internationellt arbete i Helsingfors på torsdagen, sade att det är viktigt att kyrkan hjälper till med att känna igen radikaliseringshot och ingripa. Samtidigt påminde han om församlingarnas tystnadsplikt.

– Ur kyrkans synvinkel sett kan man inte utgå från att en enda människa, inte papperslösa eller någon annan, är ett hot eller mål för misstro; en människa är värd att bemötas som en människa, sade Mäkinen.

Temat togs upp också av Amnesty Internationals Finlandsavdelning, som i sitt pressmeddelande kritiserade debatten om så kallade centra för återsändning.

– Den personliga friheten får inte begränsas utan vägande skäl. Att ta människor i förvar ska alltid vara det sista alternativet. Det är inte ett brott att få avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, säger Amenstys informatör Kaisa Väkiparta.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar till stranden.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan