|

"Jag försökte hjälpa polisen, men blev svartmålad"

NyhetsbildZoom
Åbo centrum efter knivattacken. Foto: Lehtikuva
Friad från terrormisstankar skyndade från krog till brottsplatsen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– När jag anlände till centrum låg en kvinna på marken överdragen med plast. Det låg blod på marken. Jag blev chockad, säger den 24-årige mannen som anhölls med anledning av knivattacken i Åbo och som frigavs i tisdags.

FNB intervjuade honom per telefon och med tolkning av en bekant till mannen.

Två personer dog och åtta skadades i fredagens attack. Den huvudmisstänkte och tre andra marockaner häktades i tisdags misstänkta för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Dessutom har polisen anhållit en person misstänkt för förberedelse av brott i terroristiskt syfte och gett en internationell efterlysning på ytterligare en person.

24-årigen säger att han satt på en krog i stadsdelen Perno när han fick uppgifter om knivhuggningarna på sin telefon. Han säger att han och en kompis åkte till torget i 24-åringens skåpbil med en gång.

– Om något händer i världen vill folk vet om det, säger mannen.

Han säger att han blev chockad av det han såg.

24-åringen säger att han återvände till Perno efter besöket i centrum.

På natten kom polisen hem till 24-åringen och grep honom, berättar han själv.

Träffade den huvudmisstänkte på fotbollsträning

Den huvudmisstänkte bodde på en flyktingförläggning i närheten av krogen. 24-åringen som FNB intervjuat bor i en lägenhet på andra sidan Åbo.

Mannen säger att han träffat den huvudmisstänkta en gång på en fotbollsträning, men att han inte egentligen känner honom.

FNB har låtit en utomstående tolk kolla intervjuinbandningen för eventuella tolkningsfel.

Mannens advokat Heikki Maunila sade i tisdags till FNB att 24-åringen och den huvudmisstänkte kände varandra. Senare sade Maunila till Lännen Media att hans klient såg den huvudmisstänkte hastigt i en fotbollsmatch strax före attacken. Han sade också att männen ibland druckit kaffe och te i samma sällskap på krogar.

– Bandet hade blivit lösare när den huvudmisstänkte enligt min uppfattning inte längre deltagit i idrotten, sade advokaten till FNB.

Den 24-åriga marockanen säger att han inte kan avslöja några uppgifter om de övriga misstänkta. Det har varit knapphänt med uppgifter om de misstänktas bakgrund i offentligheten.

Mannen ville inte ta ställning till om polisen belagt honom med yppandeförbud. Den huvudmisstänktes advokat sade efter häktningsförhandlingarna att han fått yppandeförbud.

Yppandeförbud innebär att polisen förbjuder en att yttra sig om ett ärende med hot om straff.

Namn och bild läckte ut på webben

Den 24-åriga marockanen säger att polisen fortfarande har hans skåpbil i beslag. Det är samma skåpbil som polisen efterlyste efter knivattacken. Senare meddelade polisen att man fått tag på bilen. Enligt Trafis uppgifter har marockanen köpt bilen i slutet av juli.

– Jag köper och säljer varor. Jag hade tänkt sälja bilen, säger mannen.

Polisen uppger inte på vilket sätt bilen eventuellt har koppling till fallet eller om den fortfarande är beslagtagen.

Mannen säger att han inte haft körkort och att han skaffat bilen tillsammans med en annan person. Han preciserar att han också planerade att eventuellt syssla med flytthjälp och exportera varor till Marocko.

I tisdags konstaterade polisen att det inte längre föreligger skäl att misstänka 24-åringen för brott. Han häktades aldrig, men han hängdes ut med namn och bild i de falska medierna och på webbforum. Redan i början av utredningen stämplades han som terrorist på webben.

– Jag försökte hjälpa polisen och berätta allt. När jag kom ut attackerade folk mig och svartmålade mig. Då blev jag chockad.

Arbetsgrupp: Mikko Gustafsson, Olli-Pekka Paajanen, Jaana Vaahtio, Janne Huuskonen, Jecaterina Mantsinen, Jenni Hakkarainen

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Parkeringen kaotisk då människor vallfärdar till Sandö: "Bäst att promenera eller cykla"

När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar till stranden.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan