|

Finland udda fågel i europeisk knarkstatistik

Heroin är vanligare i resten av Europa. Zoom
Foto: Bildbank: 123rf

Heroin är vanligare i resten av Europa.

Buprenorfin, som bland annat säljs under namnet Subutex, är det ämne som flest finländska knarkare dör av. Buprenorfin används inom substitutionsbehandlingen och risken för överdos är liten om man inte tar något annat. Men om missbrukaren samtidigt använder alkohol och lugnande bensodiazepin kan buprenorfin vara dödligt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland skiljer sig ur mängden i den europeiska narkotikastatistiken eftersom heroin är det dödligaste ämnet i övriga europeiska länder, enligt en färsk rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Det beror på att narkotikamissbrukarna i Europa allmänt använder heroin och kokain, medan buprenorfin och amfetamin är vanligare i Finland.

Rättskemisten Pirkko Kriikku på Institutet för hälsa och välfärd säger att opiater som heroin och buprenorfin är mer toxiska än andra ämnen när de används på fel sätt och därför farligare.

– Det förklarar deras andel i dödsfallen, säger hon.

Andra ämnen som knarkare dör av är syntetiska droger såsom alfa-pvp ja MDPV.

Annons
Statistiken bygger på läkarnas bedömning. Vid obduktionen definierar läkaren det ämne som bidragit till dödsfallet mest. Statistiken är enligt Kriikku exakt eftersom man i Finland måste utföra en obduktion om man misstänker förgiftning eller narkotikamissbruk.

Färsk statistik visar att narkotika orsakade 166 dödsfall i Finland 2015. Antalet har minskat sedan rekordåret 2012 då över 200 personer dog av narkotika.

Knarket kommer inte från substitutionsbehandling

Specialplaneraren Sanna Rönkä på Institutet för hälsa och välfärd har undersökt sambandet mellan bland annat läkemedel och narkotikadödsfall för sin avhandling vid Helsingfors universitet.

Hon säger att de läkemedel som används i substitutionsbehandling i Finland kontrolleras minutiöst.

– Resultaten pekar på att de opiater som missbrukas smugglas in för knarkhandeln i Finland. I Finland är praxisen med recept strikt, säger Rönkä.

Enligt Rönkä har antalet opiatmissbrukare i Finland uppskattats senast i en undersökning 2012. Då bedömde man att det finns 12 700–15 100 opiatmissbrukare.

– De använder huvudsakligen buprenorfin.

Substitutionsläkemedlen kommer till Finland huvudsakligen från de baltiska länderna och Frankrike.

– I Frankrike kan allmänläkare förskriva recept för Subutex, vilket torde förklara en del av det, säger Rönkä.

Kvalitet som förklarande faktor

Rönkä har också undersökt omodererade webbforum där man diskuterar läkemedelsbruk.

– Min undersökning visar att läkemedel upplevs som tryggare än illegala droger.

Orsaken är att man känner till den exakta mängden verksamma beståndsdelar om det är frågan om en äkta produkt.

Också Kriikku tror att finländska missbrukare föredrar substitutionsbehandlingsmedel för att de är tryggare att använda. Vilket de också är, enligt Kriikku.

– Vi skulle ha ännu färre dödsfall orsakade av narkotika om bruket av substitut vore likadant som i övriga Europa, säger Kriikku.

Rönkäs undersökning visar också att missbrukare ger varandra råd om "tryggt" blandmissbruk på webben.

– Man kan få en falsk trygghetskänsla eftersom effekterna är individuella, säger Rönkä.

Sannolikt unga vanlottade män som dör

Det är mest sannolikt en man i åldern 30–34 år som dör av narkotika i Finland, enligt EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Medelåldern på dödsoffren har gått upp.

– Orsaken torde vara att vi har fått en etablerad missbrukarkultur. Användarna är skickligare på att använda droger än tidigare och på det sättet överlever de längre än förut, säger rättskemisten Pirkko Kriikku på Institutet för hälsa och välfärd.

Sanna Rönkä, som skrivit en avhandling i ämnet, visade i sin forskning att de som dör av narkotika varit sämre lottade sedan tidig ålder.

– Det kan hända att de inte gått i någon skola efter grundskolan och arbetslöshet och bostadslöshet är vanligt, säger Rönkä.

Men det finns inget entydigt svar på om marginaliseringen leder till missbruk eller tvärtom.

Högre dödlighet delvis chimär

Enligt EMCDDA är narkotikadödligheten i förhållande till befolkningens storlek betydligt högre i Finland än medeltalet i Europa. Men statistiken är vilseledande, säger Kriikku.

– Jag har varit med i en undersökning i frågan. EMCDDA har också själv erkänt att vi upptäcker och statistikför dödsfall orsakade av narkotika bättre. Vi utför betydligt fler obduktioner än man gör i många andra länder.

– Jag har svårt att tro att det skulle ske väldigt mycket mer förgiftningar hos oss än på annat håll, säger hon.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan