;
|

Misstänkta knivmannen i Åbo gav falskt namn och fel ålder

NyhetsbildZoom
Åbo centrum. Foto: Lehtikuva
Identiteten på den huvudmisstänkta i knivattacken i Åbo har slagits fast med hjälp av internationellt polissamarbete, uppger Centralkriminalpolisen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det har också bekräftats att marockanen är född 1994. Kriminalkommissarie Crista Granroth, som leder utredningen, berättar inget mer om mannens identitet utan nöjer sig med att konstatera att han har uppgett både falskt namn och fel ålder för myndigheterna. Han sade tidigare att han är född 1998 och i Finland uppträdde han under namnet Abderrahman Mechkah.

Polisen har kunnat förhöra mannen under veckoslutet och han har gått med på att kommunicera med den förhörande polisen.

Identiteten bekräftades genom internationellt polisiärt samarbete.

– Jag går inte närmare in på det. Vi gjorde ett mycket noggrant och systematiskt arbete och ville säkerställa identiteten via olika kanaler.

– Vi ville få det bekräftat från många håll. Det fanns ingen enskild avgörande faktor i hur uppgifterna klarnade, säger Granroth.

Granroth tar inte ställning till vilka vägar mannen kom till Finland eller till hans bakgrund i Marocko.

Förhören med de andra häktade fortsätter också. Granroth har inget nytt att berätta om den person som är internationellt efterlyst.

Polisen säger att man fått in mängder med iakttagelser, bilder och videor av ögonvittnen till dåden. Mer tas dock emot på Whatsapp-numret 046-534 2316. Det går också att ringa numret. Andra tipsnummer är inte längre i bruk.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild
Sport

Vasa IFK nätade åtta gånger

FOTBOLL Vasa IFK tog en promenadseger när laget träningsspelade hemma mot IFK Holmsund. Det svenska motståndet hade ingen chans.

Sport

Seger i VIFK-debuten för unga målvakten Fanny Söderström

FOTBOLL Två mål i första halvlek innebar seger för Vasa IFK när IK Myran gästade för träningsmatch.

Nyhetsbild
Utrikes

Resolution om vapenvila i Syrien antogs

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

Mest läst senaste veckan