|

Aktia inleder samarbetsförhandlingar

NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Aktia Bank inleder samarbetsförhandlingar som ett led i sin omorganisering. Förhandlingarna berör hela Aktias verksamhetsområde.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Aktia, som är mitt uppe i en förnyelseprocess, inleder nu samarbetsförhandlingar av produktionsmässiga orsaker och på grund av omstrukturering av verksamheten.

Förhandlingarna förs med personalen i Aktia Bank Abp och Aktia Livförsäkring Ab och berör rent geografiskt hela Aktias verksamhetsområde.

Målet med förnyelseprocessen är att skapa en grund för den framtida verksamheten och för bättre kundbetjäning. Man uppskattar att processen ska öppna upp för ungefär 160 nya befattningar, medan cirka 260 av de nuvarande befattningarna upphör. De planerade åtgärderna uppskattas leda till en årlig inbesparing på 5–7 miljoner euro från och med 2018.

– Grunden för vår verksamhet är i gott skick samtidigt som vi riktar blickarna mot framtiden i den föränderliga verksamhetsmiljön. Digitaliseringen skapar nya möjligheter för branschen att utveckla kundupplevelsen i banken och förbättra tjänsterna. Med våra åtgärder strävar vi efter att förutse dessa förändringar. I samarbete med personalen går vi igenom förändringarnas inverkan på arbetsuppgifterna i framtiden och på hur man kan utvecklas i sitt arbete, säger Martin Backman, verkställande direktör för Aktia Bank i ett pressmeddelande.

De planerade åtgärderna medför en engångskostnad på 6–7 miljoner euro som bokförs under tredje kvartalet 2017.

På grund av kostnaderna för förnyelseprocessen uppdaterar Aktia sina utsikter för 2017. Rörelseresultatet för 2017 uppskattas bli 10–15 miljoner lägre än 2016 på grund av omstruktureringen och på grund av att inga större engångsintäkter förväntas. Det jämförbara rörelseresultatet förväntas vara på samma nivå som det jämförbara rörelseresultatet 2016.

Kommentarer

Friends & burgers stängde i Köpenhamn – lönsamheten uteblev

Nyhetsbild
Bland turisterna på Ströget blev stamgästerna på Friends & burgers aldrig tillräckligt många för att restaurangen skulle bli lönsam. Foto: Läsarbild
Under Friends & burgers tre år i Köpenhamn blev restaurangen aldrig lönsam. Nu fokuserar Jakobstadskedjan på Finland.

Mest läst senaste veckan