|

Aktia inleder samarbetsförhandlingar

NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Aktia Bank inleder samarbetsförhandlingar som ett led i sin omorganisering. Förhandlingarna berör hela Aktias verksamhetsområde.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Aktia, som är mitt uppe i en förnyelseprocess, inleder nu samarbetsförhandlingar av produktionsmässiga orsaker och på grund av omstrukturering av verksamheten.

Förhandlingarna förs med personalen i Aktia Bank Abp och Aktia Livförsäkring Ab och berör rent geografiskt hela Aktias verksamhetsområde.

Målet med förnyelseprocessen är att skapa en grund för den framtida verksamheten och för bättre kundbetjäning. Man uppskattar att processen ska öppna upp för ungefär 160 nya befattningar, medan cirka 260 av de nuvarande befattningarna upphör. De planerade åtgärderna uppskattas leda till en årlig inbesparing på 5–7 miljoner euro från och med 2018.

– Grunden för vår verksamhet är i gott skick samtidigt som vi riktar blickarna mot framtiden i den föränderliga verksamhetsmiljön. Digitaliseringen skapar nya möjligheter för branschen att utveckla kundupplevelsen i banken och förbättra tjänsterna. Med våra åtgärder strävar vi efter att förutse dessa förändringar. I samarbete med personalen går vi igenom förändringarnas inverkan på arbetsuppgifterna i framtiden och på hur man kan utvecklas i sitt arbete, säger Martin Backman, verkställande direktör för Aktia Bank i ett pressmeddelande.

De planerade åtgärderna medför en engångskostnad på 6–7 miljoner euro som bokförs under tredje kvartalet 2017.

På grund av kostnaderna för förnyelseprocessen uppdaterar Aktia sina utsikter för 2017. Rörelseresultatet för 2017 uppskattas bli 10–15 miljoner lägre än 2016 på grund av omstruktureringen och på grund av att inga större engångsintäkter förväntas. Det jämförbara rörelseresultatet förväntas vara på samma nivå som det jämförbara rörelseresultatet 2016.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan