För det gemensamma försvaret krävs en attitydförändring och att man går långsamt framåt, anser han.

– Det är ett ganska avlägset mål tidsmässigt, sade Niinistö.

Han tangerade också riksdagsledamoten Erkki Tuomiojas (SDP) kritik mot en fråga som FNB:s reporter ställde USA:s president Donald Trump om Ryssland. Enligt Niinistö "kan det vara Tuomiojas uppfattning" att man inte bör fråga USA:s president vilken hjälp USA är redo att ge Finland om relationerna mellan Finland och Ryssland skulle försämras betydligt.

– Hos oss utgår säkerhetsprincipen inte från att USA hjälper Finland, tillade han.

"Får ge upp tanken på Natos skydd"

Enligt Niinistö ser det ut som om vi i Europa så småningom blir tvungna att ge upp tanken på att Nato och USA ger oss trygghet.

– Vi blir tvungna att göra någonting själva också. Vi (Finland) har lyckligtvis gjort mycket själva.

Niinistö kommenterade de europeiska Natoländernas roll, där Trump har krävt en förändring.

– De europeiska Natoländerna måste inse att de inte kan vara passiva medlemmar i en militärallians. Genom att utveckla Nato-försvaret utvecklar de samtidigt Europas gemensamma försvar.

Tror inte att hjälp kriminaliseras

Angående knivattacken i Åbo för ett par veckor sedan betonade Niinistö att Finland behöver bestämdhet för att kämpa mot det onda.

– Vi har vant oss att leva omgivna av godhet. I Finland vet vi inte riktigt hur man svarar på ondska, eftersom det är helt utanför vårt tänkande. Den goda måste också vara stark om det onda kommer, sade Niinistö.

Regeringen har planerat att det skulle bli straffbart att gömma personer som inte har tillstånd att vistas i Finland.

– Jag tror inte att det kommer att bli ett brott att hjälpa (en person som vistas olagligt i landet). Men om det är en person som misstänks för ett terrordåd som någon gömmer, så inte är det heller så fint. Och gömmande är inte heller på sin plats även om det misstänkta brottet skulle vara något annat än terror. Konstigare än så är det inte, tycker jag, sade Niinistö.