|

Mentalt stärkt landslag jagar seger mot Kosovo

Tim Sparv gjorde en jättematch mot Island och lär bli viktig också om det ska bli tre nya poäng mot Kosovo. Zoom
Foto: Lehtikuva/Linda Manner

Tim Sparv gjorde en jättematch mot Island och lär bli viktig också om det ska bli tre nya poäng mot Kosovo.

Sällan har en seger suttit så bra som den mot Island i lördags. Men segern var dyrköpt för Jere Uronen fick varningskvoten fylld och åker därmed inte till Albanien. Juhani Ojala och Joona Toivio missar matchen på grund av skador och Perparim Hetemaj vill inte spela mot Kosovo.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Segern mot Island var mer eller mindre betydelselös med tanke på tabelläget, men desto viktigare för lagets rykte och lagets självförtroende. Det pågående VM-kvalet har varit en dyster historia och därför kan man inte underskatta hur gott segern gjorde för laget.

– En viktig seger mentalt, sammanfattade tränaren Markku Kanerva efter segern som var den första kvalsegern på nästan två år.

– Vi har en process på gång och den kommer att fortsätta. Vi bygger mot Nations League nästa höst, sade Kanerva med hänvisning till det nya konceptet som öppnar en ny väg till EM.

Många unga

Annons
Avbräcken innebär att det är ett betydligt yngre lag som åker i väg till Albanien. Ett nytt namn är Dani Hatakka, 23-årig mittback i SJK.

Han ingår för första gången i landlaget. I Island-matchen fanns redan två nya unga namn med i truppen: Fredrik Jensen (som fyller 20 på lördag) och Glen Kamara, 21.

Bland de 21 spelarna som åker till bortamatchen ingår 13 som fötts på 1990-talet, och av dem är nio under 25. På frågan om Finland i de återstående matcherna borde testa yngre förmågor vill inte Kanerva ge ett direkt svar.

– Naturligtvis ska vi ge dem chanser att visa vad de går för då det är möjligt. Vi har många unga spelare i truppen men utgångsläget är ändå att vi alltid ska ha ett vinnande lag ute på planen.

Finland får en liten fysisk fördel av att Kosovo tvingades spela sin match i två delar under helgen, bortamatchen mot Kroatien i lördags bröts nämligen efter tjugo minuter sedan planen förvandlats till en enda stor vattenpöl. Matchen spelades till slut på söndagen och Kroatien vann med 1–0.

Kosovo inledde kvalet utmärkt då laget tänjde sig till 1–1 borta mot Finland. Efter det har det bara blivit förluster och nykomlingen på fotbollskartan jagar fortfarande sin första seger.

– Jag måste ge vårt land vår första seger, sade tränaren Albert Bunjaku som snart ska lämna sitt uppdrag.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Everton sparkar tränaren efter derbyförlust

Marco Silva har gjort sitt i Everton.
Foto: Richard Sellers/AP/TT

Marco Silva har gjort sitt i Everton.

Tränaren Marco Silva får sparken av Everton efter en svag höst i Premier League där laget parkerar på nedflyttningsplats.

Mest läst senaste veckan