;
|

Älskade zucchini

NyhetsbildZoom
Fiori di Zucca fritti; friterade zucchiniblommor är en delikatess. Foto: Sofie Sergelius
Zucchini, squash eller courgette­, kärt barn har många namn. Här ­bjuder Foodly på fyra härliga och enkla recept med zucchini.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Zucchinisäsongen börjar på högsommaren, men som med de flesta grönsaker så har den kalla sommaren lett till att även zucchinin är lite sen. Zucchini påminner lite om gurka, men eftersom den är fastare i konsistensen så lämpar den sig utmärkt i matlagning. Grönsaken är mycket versatil och går använda på tiotals olika sätt. För ett par år sedan blev zucchinipastan, ­zoodles, mycket populär, men zucchinin passar även i gratänger, pajer, i sallad, fylld eller helt rå. Zucchini serveras som en grönsak men eftersom den kommer från en blomma så är zucchini rent tekniskt en frukt. Blomman är utsökt i sig själv och en riktig delikatess då den friterats.

Zoom

Gör nudlar på zucchini och servera med en krämig avokadopesto. Foto: Sofie Sergelius


ZOODLES MED AVOKADOPESTO

400 g kycklingfilé
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm chiliflingor
1 avokado
30 g basilika
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
25 g parmesan
2 krm salt
1 krm svartpeppar
800 g zucchini
10 körsbärstomater
1 msk pinjefrön

Hetta upp en stekpanna och stek kycklingfiléerna på medelvärme i smör, 5 minuter per sida . Smaksätt med salt, peppar och chiliflingor.
Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingfilén för att kontrollera att kycklingen är genomstekt. Skär i tärningar när den är färdig och ställ åt sidan.
Skala avokadon och ta bort kärnan. Lägg avokado, basilika, olivolja, vitlök, parmesan, salt och peppar i en matberedare och kör i ett par minuter till en slät massa.
Använd en spiraliserare, mandolin eller spaghettiskärare för att göra nudlar av zucchinin.
Tvätta och halvera körsbärs­tomaterna.
Hetta upp en stekpanna och rosta pinjefröna i ett par minuter på medelvärme utan tillsatt fett.
Koka zucchininudlarna högst i 2 minuter. Sila och salta enligt smak.
Rör ihop zucchininudlarna med avokadopeston och toppa med den stekta kycklingen och pinjenötterna.

Zoom

Zucchinibiffar med inspiration från Grekland. Foto: Sofie Sergelius


ZUCCHINIBIFFAR MED MYNTA
800 g zucchini
3 ägg
200 g fetaost
250 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl hackad mynta
2 msk basilika
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Riv zucchinin grovt med ett rivjärn, lägg i en sil eller ett durkslag och låt extra vätska rinna av i 20 minuter.
Lägg den silade zucchinin i en stor beredningsskål. Tillsätt ägg, smulad feta, vetemjöl, bakpulver, mynta, basilika, salt och svartpeppar. Rör till en klibbig smet.
Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och två matskedar stora klickar av smeten i den varma stekpannan. Tryck på smeten med en stekspade så att biffarna blir kring en centimeter tjocka. Stek biffarna i etapper, och se till att stekpannan inte blir för full. Stek på medelvärme 3–4 minuter per sida.
Servera biffarna varma med en gräddfilssås eller tzatziki.

Zoom

Fiori di Zucca fritti; friterade zucchiniblommor är en delikatess. Foto: Sofie Sergelius


FRITERADE ZUCCHINIBLOMMOR
12 zucchiniblommor
1 liter rypsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
0.33 dl ljust öl
1 msk flingsalt

Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp till 180 grader.
Placera flera hushållspappersark på en tallrik.
Vispa ihop vetemjölet med ölen och tillsätt saltet. Vispa inte för mycket eftersom smeten då kan tappa sin luftighet.
Doppa blommorna försiktigt en i taget i frityrsmeten och låt överlopps smet rinna av. Fritera blommorna i etapper i 3 minuter, 1,5 minuter per sida. Det får inte bli för fullt i kastrullen.
Ta upp blommorna ur oljan med en hålslev och lägg dem på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av. Se till att byta hushållspappers­arken då de är våta av olja.
Flytta de avrunna blommorna till en annan tallrik och strö över flingsaltet. Servera blommorna genast.

Zoom

Gör mjuka och fylliga brownies med hjälp av riven zucchini. Foto: Sofie Sergelius


ZUCCHINIBROWNIES
250 g zucchini
100 g smält smör
4 msk äppelmos
1 ägg
1 dl farinsocker
2 krm vaniljpulver
1,5 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl

Värm ugnen till 175 grader.
Riv zucchinin med ett riktigt fint rivjärn, det ska se ut som puré då det är färdigt rivet. Blanda ihop smält smör, äppelmos, ägg och farinsocker med zucchinin och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en 20 x 30 cm stor ugnsform och häll smeten på pappret. Använd en slickepott för att jämna till ytan.
Grädda på ugnens mellersta fals i 30 minuter. Degen kommer att se lös ut då den kommer ut ur ugnen, men stelnar då den får vila i rumstemperatur. Låt stå i 30 minuter innan du skär kakan i 12 bitar.

Tips

  • Glutenfria brownies: byt ut vetemjöl mot mandelmjöl.
  • Äggfria brownies: byt ut ägget mot en mosad banan.
  • Mjölkfria brownies: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Sockerfria brownies: byt ut farinsocker mot en tesked sötningsmedel.


Se fler recept, bloggar och artiklar om mat på vår matsajt foodly.fi!

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former.

Nyhetsbild
Lokalt

Ett år senare: Cancersjuka Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Luoma eller Vikström?

1

Oberoende av vem av de två som väljs till ärkebiskop, ligger de stora utmaningarna i en balansgång mellan att hålla ihop en kyrka med många röster och samtidigt stävja medlemstappet.

Mest läst senaste veckan