Lodjuret Pirkko måste dö

Zoom
Foto: Markku Harju

För drygt en vecka sedan kom lon Pirkko till Nordic Wildlife Care i Norra Vallgrund med bruten tass. Nu måste djuret avlivas - trots att det skulle klara sig, säger Markku Harju.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag har just diskuterat med Regionförvaltningsverket. På torsdag morgon klockan nio ska lon Pirkko avlivas, säger Markku Harju. Lon hittades i Urais natten mellan söndag och måndag. Då räddade Mellersta Finlands djurskyddsförening vilda katter på orten. En av deltagarna såg en katt som verkade ha något fel på benet och fångade in den.

– Då märkte hon att det var en lo som hade brutit tassen, säger Harju.

Polisen gav rådet att skjuta lon på plats och ställe, men veterinären rekommenderade att eftersom djuret var i sådant skick att det kunde flyttas så vore det bäst. Därför kontaktades Markku Harju som kom och hämtade lon.

– Vi gav den medicin och antibiotika. Den är nu livlig, den klättrar upp längs väggarna och äter flera kilo kött per dag. Den kunde överleva även om vi skulle vara tvungna att amputera dess brutna ben. Katter klarar sig med tre ben, säger han.

Annons
Men lagen och byråkratin kommer emot.

Harju har inte tillstånd att hålla lodjur på sin gård. Lodjur hör dessutom till de djur som enligt lagen inte får släppas ut i naturen om de varit nära människan. Den kan inte heller tas till Etseri djurpark.

Så egentligen är du tvungen att avliva ett helt friskt djur?

– Ja. Nå, helt frisk kan Pirkko inte bli men den klarar sig. Så är det i lagens Finland, säger Harju.

– Jag tar emot alla djur som kommer hit. Jag vet inte på förhand vilka djur som kommer. Därför är det helt dumt att påstå att jag måste ha tillstånd för detta. Det är synd, säger Harju.

Vasabladet har sökt länsveterinär Matti Nyberg för en kommentar. Iltasanomat var först med nyheten.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan