|

Bli ekonomiskt oberoende

NyhetsbildZoom

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Att vara ekonomiskt oberoende kan definieras som att du kan använda dina passiva inkomster för att betala dina levnadskostnader, helt utan att använda din lön.

Det finns många sätt att generera passiva inkomster på, allt från att investera på börsen eller i fastigheter till att driva provisionsbaserade webbsidor. Det viktigaste är egentligen att vara driven, disciplinerad och dedikerad till att uppnå sina mål – så börja med att sätta målet.

Räkna ut hur mycket pengar du behöver

Detta är utan tvekan den viktigaste faktorn i formeln, eftersom alla har olika behov, drömmar och önskningar. Det är inte svårt att bli ekonomiskt oberoende om man bor i ett tält i skogen och lever på fisk från den närliggande älven, men desto svårare om man måste betala hyran, räkningar, bensin och dessutom betala av lån.

För att uppnå ditt mål snabbare kan du alltså även minska på utgifter där det är möjligt, till exempel genom att cykla till jobbet, leva enklare, minska din elförbrukning, samt minimera mängden som spenderas på avbetalningar genom att använda sig av tjänster som Lånemäklaren för att samla lån och krediter.

Du kan använda dig av verktyg för att kalkylera hur ekonomiskt oberoende du är, baserat på din förmögenhet, dess beräknade avkastning, samt dina månatliga utgifter. Om du behöver 2000€ per månad i passiv inkomst för att bli ekonomiskt oberoende så behöver du exempelvis 300,000€ i kapital, vid en genomsnittlig avkastning på 8%. Ju mer du kan investera varje månad och ju högre avkastning du får, desto snabbare uppnår du ditt mål.

Öka marginalerna

Undvik att ha stora summor i traditionella sparkonton från storbankerna, eftersom de generellt sett erbjuder väldigt låga räntor – eller ingen alls. Investera dem istället, exempelvis i en fond, i aktier eller till inlåning, vilket innebär att kreditbolag lånar ut dina pengar via så kallade konsumtionslån, med en bättre ränta än sparkonton. Enligt Lånemegleren brukar dessa lån dessutom betalas av snabbare än traditionella lån.

När du investerar så brukar en högre avkastning/ränta innebära större risker, men så är inte alltid fallet. Många av bolagen på Stockholmsbörsen som har högst direktavkastning är stora, välkända företag som Nordea, Telia och Betsson.

Att enbart spara och investera ur sin vanliga lön tar tid, så försök att hitta fler inkomstkällor. Det är egentligen bättre att bygga upp egna företag, antingen för att uppnå en bra ROI eller för att sälja av dem när de är etablerade. Du kanske kan starta en webbutik, frilansa eller konsultera vid sidan om ditt vanliga jobb?

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Tom Håkans aktuell med ny skiva – många av sångerna är dansbandslåtar

KORSHOLM Tom Håkans har släppt en ny skiva – "Semesterkungen". – Jag sitter och väntar på de fysiska skivorna som bäst, säger Tom Håkans då VBL kontaktar honom på torsdag.

Nyhetsbild
Inrikes

Åbo håller låg profil på terrordådets årsdag – på torget syns ingen rädsla

ÅBO På lördag har det gått exakt ett år sedan knivattacken i Åbo centrum, men staden väljer att ligga lågt på terrordådets årsdag. På Salutorget, där attacken började, syns ingen rädsla. – Ända sen jag var ett litet barn har mamma lärt mig att man inte ska vara rädd, och det har jag inte varit, säger Impi Rainio som sålt potatis på torget i 40 års tid.

Opinion

LEDARE Utrikesministern som får säga vad han vill

Speciellt fattiga argentinska kvinnor drabbas. Men vår utrikesminister kvitterar med en pussmun.

Nyhetsbild
Lokalt

Rivning orsakar damm bredvid dagis – fick stänga av ventilationen för barnens skull

VASA Byggandet av ett bostadshus nära Evangeliska folkhögskolan har orsakat huvudbry för Strandsvalans daghem. En förälder till ett av barnen på daghemmet ville att barnen skulle evakueras. Men det värsta borde vara förbi nu, enligt daghemsföreståndare.