Forststyrelsens enhet Naturtjänster har funderat på olika sätt att göra utbudet av olika sätt att röra sig i naturen för funktionshindrade större. Det här har man dryftat bland annat i ett hälso- och välmåendeprogram i Forststyrelsen och dess samarbetspartners regi. Behovet av att även personer med funktionshinder och äldre ska kunna röra sig i naturen ökar, säger Invalidförbundets tillgänglighetsexpert Harri Leivo.

– Till exempel den viktiga grupp Lapplandsbesökare, som är födda kring mitten av förra århundradet, börjar bli gamla.

Enheten Naturtjänster på Forststyrelsen, som sköter nationalparkernas vandringsleder och andra tjänster, har funderat på olika sätt att hjälpa personer som använder sig av hjälpmedel för att röra sig i naturen. Det här har man dryftat bland annat i ett hälso- och välmåendeprogram i Forststyrelsen och dess samarbetspartners regi. Programmet sträcker sig till 2025.

Specialplanerare Joel Erkkonen på Naturtjänster säger att saken potentiellt berör varje finländare som tycker om att röra sig i naturen. Erkkonen påpekar att även barnfamiljer kan behöva tillgängliga tjänster.

Att det är bra för människan att vistas i naturen är numera en självklarhet.

Forststyrelsen har kring 70 tillgängliga utflyktsmål runt om i landet. Dessa rutter är ofta ändå korta, från några hundra meter till ett par kilometer.

– Det finns bland annat behov på rutter som kräver övernattning, säger Leivo.

Erkkonen på Forststyrelsen säger dock att efterfrågan på långa rutter tills vidare inte är så stor.

Alternativ till vandring
Tillgänglighet i naturen betyder inte bara att man kan ta sig fram med rullstol utan också att man i förväg vet vad för slags rutt som väntar, anser Leivo. Det viktiga är att personen själv kan avgöra om rutten passar eller inte.

Leivo påpekar också att vandra i skogar och på stigar inte är det enda sättet att vistas i naturen.

– På vintern skulle olika slags snöskotersafarin passa alldeles väl för funktionshindrade också. Det samma gäller paddling.

Olika slags sätt att röra sig blir också vanligare i nationalparkerna. I till exempel populära Urho Kekkonens nationalpark i Enare och i Sodankylä tilläts för en tid sedan cykling på många rutter.

Staten ger ramarna, företagen tjänster
Naturtjänster upprätthåller vandringsrutterna och underhåller också vindskydd, lägereldsställen och stugor längs med rutterna.

Tillgänglingheten är också på kommunernas, rekreationsområdesföreningarnas och organisationernas ansvar. Även det turistföretagen erbjuder har stor betydelse, anser Leivo och specialplanerare Joel Erkkonen på Naturtjänster. Det finns redan företag som erbjuder tillgängliga naturutflykter. De samarbetar ibland med organisationer av olika slag.

– Företagens förfrågningar i frågan verkar ha ökat, säger Leivo.

Tillgängliga utflyktsmål i Finland

  • I nya nationalparken i Hossa i Suomussalim kan man både gå och paddla. Man kan köra rullstol på en del av stigarna.
  • I Noux nationalpark i Esbo finns en tillgänglig vandringsled på ett par kilometer.
  • I Polcirkelns strövområde finns exempelvis en tillgänglig naturstig som passar både barnfamiljer och rullstolsburna med assistent.
  • I Seitseminens nationalpark kan man se på en gammal gård eller gå en naturstig i urskogen.
  • Andra ställen som Forststyrelsen rekommenderar är Södra Konnevesi nationalpark, Bredvikens naturskyddsområdet, Langinkoski naturskyddsområde, Leivonmäki nationalpark, Liminga naturcentrum, Paukaneva och Teijo nationalparker.
  • Ett tillgängligt utflyktsmål är inte alltid en stig utan kan också vara ett museum eller ett naturcentrum.