;
|

Behovet av tillgänglighet i naturen ökar

NyhetsbildZoom
Att det är bra för människan att vistas i naturen är numera en självklarhet. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Behovet av att även personer med funktionshinder och äldre ska kunna röra sig i naturen ökar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Forststyrelsens enhet Naturtjänster har funderat på olika sätt att göra utbudet av olika sätt att röra sig i naturen för funktionshindrade större. Det här har man dryftat bland annat i ett hälso- och välmåendeprogram i Forststyrelsen och dess samarbetspartners regi. Behovet av att även personer med funktionshinder och äldre ska kunna röra sig i naturen ökar, säger Invalidförbundets tillgänglighetsexpert Harri Leivo.

– Till exempel den viktiga grupp Lapplandsbesökare, som är födda kring mitten av förra århundradet, börjar bli gamla.

Enheten Naturtjänster på Forststyrelsen, som sköter nationalparkernas vandringsleder och andra tjänster, har funderat på olika sätt att hjälpa personer som använder sig av hjälpmedel för att röra sig i naturen. Det här har man dryftat bland annat i ett hälso- och välmåendeprogram i Forststyrelsen och dess samarbetspartners regi. Programmet sträcker sig till 2025.

Specialplanerare Joel Erkkonen på Naturtjänster säger att saken potentiellt berör varje finländare som tycker om att röra sig i naturen. Erkkonen påpekar att även barnfamiljer kan behöva tillgängliga tjänster.

Att det är bra för människan att vistas i naturen är numera en självklarhet.

Forststyrelsen har kring 70 tillgängliga utflyktsmål runt om i landet. Dessa rutter är ofta ändå korta, från några hundra meter till ett par kilometer.

– Det finns bland annat behov på rutter som kräver övernattning, säger Leivo.

Erkkonen på Forststyrelsen säger dock att efterfrågan på långa rutter tills vidare inte är så stor.

Alternativ till vandring
Tillgänglighet i naturen betyder inte bara att man kan ta sig fram med rullstol utan också att man i förväg vet vad för slags rutt som väntar, anser Leivo. Det viktiga är att personen själv kan avgöra om rutten passar eller inte.

Leivo påpekar också att vandra i skogar och på stigar inte är det enda sättet att vistas i naturen.

– På vintern skulle olika slags snöskotersafarin passa alldeles väl för funktionshindrade också. Det samma gäller paddling.

Olika slags sätt att röra sig blir också vanligare i nationalparkerna. I till exempel populära Urho Kekkonens nationalpark i Enare och i Sodankylä tilläts för en tid sedan cykling på många rutter.

Staten ger ramarna, företagen tjänster
Naturtjänster upprätthåller vandringsrutterna och underhåller också vindskydd, lägereldsställen och stugor längs med rutterna.

Tillgänglingheten är också på kommunernas, rekreationsområdesföreningarnas och organisationernas ansvar. Även det turistföretagen erbjuder har stor betydelse, anser Leivo och specialplanerare Joel Erkkonen på Naturtjänster. Det finns redan företag som erbjuder tillgängliga naturutflykter. De samarbetar ibland med organisationer av olika slag.

– Företagens förfrågningar i frågan verkar ha ökat, säger Leivo.

Tillgängliga utflyktsmål i Finland

  • I nya nationalparken i Hossa i Suomussalim kan man både gå och paddla. Man kan köra rullstol på en del av stigarna.
  • I Noux nationalpark i Esbo finns en tillgänglig vandringsled på ett par kilometer.
  • I Polcirkelns strövområde finns exempelvis en tillgänglig naturstig som passar både barnfamiljer och rullstolsburna med assistent.
  • I Seitseminens nationalpark kan man se på en gammal gård eller gå en naturstig i urskogen.
  • Andra ställen som Forststyrelsen rekommenderar är Södra Konnevesi nationalpark, Bredvikens naturskyddsområdet, Langinkoski naturskyddsområde, Leivonmäki nationalpark, Liminga naturcentrum, Paukaneva och Teijo nationalparker.
  • Ett tillgängligt utflyktsmål är inte alltid en stig utan kan också vara ett museum eller ett naturcentrum.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former.

Nyhetsbild
Lokalt

Ett år senare: Cancersjuka Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Luoma eller Vikström?

1

Oberoende av vem av de två som väljs till ärkebiskop, ligger de stora utmaningarna i en balansgång mellan att hålla ihop en kyrka med många röster och samtidigt stävja medlemstappet.

Mest läst senaste veckan