;
|

Nästan 400 kommunpolitiker är nyligen dömda

Nästan 400 av de fullmäktigeledamöter och ersättare som valdes i kommunalvalet i våras har nyligen dömts för brott, skriver Helsingin Sanomat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt en kartläggning som tidningen gjort finns det 395 kommunalpolitiker som har gjort sig skyldiga till sammanlagt 705 brott under de senaste fem åren.

Nästan hundra av dem har dömts till villkorligt eller ovillkorligt fängelse. Domarna som beaktas i undersökningen har vunnit laga kraft.

I största delen av kommunerna finns åtminstone en fullmäktigeledamot eller ersättare i fullmäktige som är dömd för brott. Bara 30 procent av kommunerna har inga straffade ledamöter eller ersättare.

En fjärdedel av brotten i undersökningen har skett i trafiken, till exempel fortkörning och rattfylleri.

Störst andel bland Sannf

Av de olika partierna är andelen dömda störst bland Sannfinländarna. Över fem procent av deras fullmäktigeledamöter och ersättare är dömda för brott. I undersökningen beaktas inte delningen av partiet i somras.

Planeraren Hannu Niemi vid Helsingfors universitets institut för kriminologi och rättspolitik säger till Helsingin Sanomat att man inom Sannfinländarna kanske inte har brytt sig så mycket om kandidaternas bakgrund eftersom partiet har vuxit snabbt.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former. Tidigare har depressionerna varit e

Nyhetsbild
Lokalt

Ett år senare: Cancersjuka Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Luoma eller Vikström?

1

Oberoende av vem av de två som väljs till ärkebiskop, ligger de stora utmaningarna i en balansgång mellan att hålla ihop en kyrka med många röster och samtidigt stävja medlemstappet.

Mest läst senaste veckan