|

DEBATT: Illegal utsättning av varg

Arkivbild på varg. Zoom
Foto: Arkiv

Arkivbild på varg.

På 1990-talet fanns det aktivister i Finland som systematiskt­ satte ut varghybrider i vår natur. Vargarna har återfunnits i Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Jag har under 2000-talet ägnat mycket av min tid till att studera vargar och fått ett omfattande kontaktnät i både USA och Europa. Mönstret­ är detsamma i alla länder. Det finns en liten högljudd grupp aktivister som inte skyr några som helst medel­ i sitt försök att skapa en natur som de anser vara den enda rätta.

Utsättning av varg och även varghybrider hittas bland deras verktyg. Nedan har jag plockat några fakta som stöder illegal utsättning av varg i Finland och Skandinavien och där dessa aktivister sannolikt varit inblandade.

År 1971 startades en arbetsgrupp i Sverige under namnet Projekt Varg. Mycket av det som finns dokumenterat tyder på att man aktivt sysslade­ med att avla vargar och sätta ut dessa i naturen. En del av indicierna­ har Harry Fredriksson från Sverige dokumenterat på Youtube under namnet ”vargmysteriet”.

Norrmannen Lars Toverud har i sin bok ”Ulver i mosen” i detalj beskrivit hur och vem som bland annat­ i Finland deltagit i utsättning av varg. Lars bad mig kontakta­ dessa personer eftersom han själv inte talar­ finska. Den norska filmen ”Ulve­mysteriet” som premiärvisades­ den 22 september 2003 väcker många frågor. Filmen finns på You­tube och hittas under namnet Varg­inplanteringen.

Annons
I Finland sysslade professor Erkki Pulliainen med korsning av varg och schäfer och han lär ha sagt: ”Hundens gener försvinner snabbt i vargpopulationen”. Ingen har talat om för mig varför detta påstående var nödvändigt.

På 1990-talet fanns det aktivister i Finland som systematiskt satte­ ut hybrider i vår natur och dessa hybrider­ har sedan dess åter­funnits i Mellersta Finland och Österbotten. Ett klassiskt exempel var de stora ­hybridflockarna som härjade i Perho och Kivijärvi under hela 1990-talet.

Sydvästra Finland fick sina vargar i början av 2000-talet och dessa härstammade från Ranua Zoo. Jag har namnet på personer från Ranua som medverkat och har personligen diskuterat med några som var med och satte ut vargar i Satakunta och Åboland.

Den första utsättningen miss­lyckades och vargparet försvann, men nästa gång blev vargparet kvar och började föröka sig.

Själv har jag skriftliga vittnesmål av personer som tagit del i utsättning av varg. Eftersom en av de delaktiga fortfarande tjänstgör på Jord- och skogsbruksministeriet, har jag ­lovat att inte ännu publicera namnen.

Den bild på ”vargungar” från Rase­borg som svenska Yle presenterade på sin webbsida i juni 2015, visar­ hur en flock ”årsvalpar” springer­ längs en skogsväg i mitten av juni.­ Bilden är ett ypperligt bevis på hur människan haft sitt fula finger med i spelet.­ Vargungarna föds i slutet­ av april och har ännu i början av juni ­”hängande öron”. Hela för­sommaren till­bringar de sin tid i ­lyan. Valparna i Raseborg hade uppenbarligen fötts i januari–­februari, vilket strider mot vilda vargars ­beteende. Detta talar starkt för att dessa valpar var uppfödda och utsatta av aktivister.

Förra veckan sände jag ett utlåtande­ om en varg till Norge som blivit skjuten i december 2015. Vargens kropp omgavs av ett fettskikt på 4–12 millimeter och klorna var oerhört korta och klippta/slitna. I mitt utlåtande skrev jag att denna varg växt upp i fångenskap på ett golv av betong eller grus och inte fått den motion som en vild varg tvingas till i sitt sökande efter föda. Skiktet av fett och de korta klorna tydde på att den var utplanterad bara några veckor­ innan den blev skjuten.

Till dessa kommer tiotals observationer som rapporterats till mig av människor som bevittnat något de trott att ha varit olaglig utsättning av varg. Även om berättelserna verkar vara pålitliga saknas ”hårda bevis”.

Till slut bör man fråga varför de skygga och vilda finska vargarna springer och fångar upp käppar som kastats mot dem, eller varför jag med genetiska metoder observerat anlag till lockig päls och vita klor bland våra äkta vargar. Men det är en annan historia.

Mest läst senaste veckan