Fotoutmaningen #levlokalt började efter VBL-nyheten om blomkålens dåliga åtgång. Vår matsajt Foodly tyckte att det är viktigt att uppmärksamma närproducerade, lokala råvaror. Därför startade vi kampanjen #levlokalt. Kampanjen gick ut på att tillreda en maträtt där huvudingredienserna var lokalproducerade och sedan fota rätten och ladda upp bilden på Instagram med hashtagen #levlokalt. Bland alla deltagare lottade vi ut en korg fylld med närproducerade råvaror.

Vinnaren av utmaningen blev Ingela Åström som laddade upp en bild med pulled havre med kokosmjölk. Grattis Ingela och tack till alla som deltagit!

Här kommer två recept baserade på lokala råvaror:

COLESLAW

strimlad vitkål*
majonnäs (helst hemlagad)
turkisk yoghurt eller créme fraîche
salt
peppar

*vitkålen går att variera till exempel med rödbetsblad och -blast, sallat av alla de slag, fänkål, kinakål. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Börja med att göra majonnäs så här:
Blanda 2 ägg (använd lokala!), 1 msk ättika, 1 msk dijonsenap, 1 krm vitpeppar och 2 krm salt i en matberedare.
Tillsätt 2 dl olja i en smal stråle under omrörning till lämplig konsistens.
Blanda ihop alla ingredienserna till en coleslaw. Det är lite enligt tycke och smak hur torr eller blöt man vill ha den och hur mycket yoghurt och majonnäs som behövs (50/50 är ändå en ganska bra riktlinje), likadant med sältan.

Sandra Neuman
bloggar på Sevendays.fi/lagombackan

***

Zoom

Veganska kycklingvingar. Foto: Jennifer Carp


VEGANSKA KYCKLINGVINGAR
Glutenfria, gjorda på blomkål.

Ingredienser: Koriander, mandelmjölk, gurkmeja, rökt paprikapulver, salt, peppar, rismjöl, chili, blomkål, vitlöksgrillolja och margarin.

Gör så här:
1. Skölj och skär blomkålen i önskad storlek, tänk storlek ”kycklingvingar”.
2. Gör marinaden av 1 dl mandelmjölk, 1 dl vatten, koriander, 1,5 dl rismjöl, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk gurkmeja, salt, peppar, chilipulver (kan lämnas bort om så önskas). Blanda tills det inte finns några klumpar i smeten.
3. Doppa blomkålen i marinaden och lägg ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
4. Hemgjord BBQ-sås: Smält margarin och blanda det med vitlöksgrilloljan.
5. Ta ut blomkålen ur ugnen efter 10 minuter och lägg på bbq-såsen. Lägg sedan in plåten i ugnen på nytt i ytterligare 10 minuter. (Blomkålen ska sammanlagt vara i ugnen 20 minuter i 200 grader.)
Jennifer Carp,
bloggar på Sevendays.fi/jennifercarp