MJUKA RENTACOS

Lingonchutney
1 rödlök
1 chili
10 torkade aprikoser
1 dl balsamvinäger
1 dl farinsocker
1 tsk timjan
1 citron
3 dl lingon
2 krm salt

Gör lingonchutneyn kvällen innan. Skala och skär rödlöken i strimlor. Dela, kärna ur och finhacka chili. Skär aprikoserna i små bitar.

Koka ihop balsamvinäger och farinsocker i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt lök, chili, aprikosbitar, timjan, rivet citronskal och citronsaft. Låt sjuda på låg värme i 5 minuter.

Ta kastrullen från värmen och rör i lingon och salt. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet.

Marinerad renfilé
400 g renfilé
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk rosmarin
1 msk timjan
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk smör

Skala vitlöksklyftorna och mortla tillsammans med övriga kryddor.

Putsa renfilén och gnid in med kryddblandningen. Ställ den marinerade filén i kylskåp i minst en timme.

Värm ugnen till 175 grader.

Klicka smöret i en het stekpanna och bryn ytan på filén. Lägg filén i en ugnsform, stick en stektermometer i köttets tjockaste del och grädda i cirka 30 minuter tills innertempera­turen är 56 grader.

Låt köttet vila inlindat i bakplåts­papper i 10 minuter.

Tortillawraps
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl vatten
3 msk olivolja

Lägg vetemjöl och salt i en mat­beredare och kör i ett par sekunder. Rör ihop olivolja och vatten och häll ner i vetemjölet i en tunn stråle medan maskinen snurrar. Kör tills det bildats en degklump. Tillsätt mer vetemjöl ifall degen känns för klibbig.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda i 5 minuter tills degen känns jämn och smidig. Forma till en boll och täck med en bakduk. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i 15 minuter.

Hetta upp en gjutjärnspanna på medelvärme.

Dela degbollen i 16 bitar och rulla till små bollar.

Kavla degbollarna på ett mjölat bakbord tills de har en diameter på cirka 12 cm. Strö över mera mjöl för ­att undvika att degen klibbar fast i bordet.

Stek tortillabröden i den torra gjutjärnspannan cirka 30 sekunder per sida, tills det bildats bruna fläckar och tortillan blivit lätt och luftig.

Övriga tillbehör:
4 msk crème fraîche
1 hackad lök
200 g riven rödkål
4 msk hackad persilja

Plocka ihop tacosen så här:
Ta fram renfilén som vid det här laget­ ­vilat i 10 minuter, och skiva filén riktigt tunt.

Bred ut crème fraiche på tortilla­bröden, och lägg resten av fyllningen i tortillan. Vik tortillan på hälft och servera.

***

Zoom

Smakrik kronhjortchili med svarta bönor och rårörda lingon. Foto: Sofie Sergelius


KRONHJORTSCHILI

400 g kronhjortsskav
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
140 g bacon
2 msk smör
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 bladselleristjälkar
0,5 röd chili
400 g tomatkross
4 dl köttbuljong
70 g tomatpuré
1 msk balsamico
1 msk farinsocker
250 g kokta svarta bönor

Blanda ihop kronhjortsskaven med kryddorna i en beredningsskål. Täck över med färskfolie och låt stå i kylskåp i en timme.

Skär bacon i strimlor.

Klicka smör i en gjutjärnsgryta och bryn kronhjortsskav och bacon i 5 minuter. Häll över i en skål men lämna fettet i grytan.

Finhacka lök och vitlök. Skala morot och skär i tärningar, och skär selleristjälkarna i små bitar. Dela, kärna ur och finhacka chili.

Fräs samtliga grönsaker i 5 minuter i grytan, i fettet som blev kvar efter köttet.

Häll tillbaka viltskaven och tillsätt tomatkross, köttbuljong, tomatpuré, balsamico och farinsocker. Rör om och låt sjuda på låg värme i en timme.

Tillsätt bönorna under de sista 15 minuterna.

Servera chilin med potatismos, rårörda lingon och hackad persilja.

***

Zoom

Enkel älgskavsburgare med picklad rödlök. Foto: Sofie Sergelius


ÄLGSKAVSBURGARE

400 g älgskav
1 msk timjan
1 krm chiliflingor
1,25 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar

Lägg älgskavet i en skål och tillsätt alla kryddor. Blanda om ordentligt och låt stå 30 minuter i kylskåp.

Picklad rödlök
3 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika, 12 %
1 krm salt

Skala och skär rödlöken i riktigt tunna skivor.

Koka upp vatten, socker, ättika och salt i en liten kastrull. Häll lagen över den strimlade rödlöken och låt svalna.

Trattkantarellsås
1 msk smör
2 dl torkade trattkantareller
5 dl kallt vatten
1 msk grönsaksfond
4,5 dl grädde

Blötlägg de torkade svamparna i kallt vatten i 15 minuter. Krama ur svamparna och behåll vätskan.

Klicka smöret i en stekpanna och stek de urkramade svamparna tills all vätska avdunstat. Tillsätt grönsaksfond, 2 msk av svampvattnet och grädde och låt såsen puttra på låg värme i 15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mera salt.

Tips: Spara resten av svampvattnet i en glasburk i kylskåpet och använd som smaksättare i olika pastasåser.

Tillbehör:
2 msk smetana
4 msk rönnbärsgelé
8 skivor mjukt, runt rågbröd
8 st salladsblad

Plocka ihop burgaren så här:
Stek älgskavet i smör. Rosta brödskivorna och sprid smetana på ena halvan, placera älgskaven på smetanan och ringla över svampsås. Placera salladsbladet på svampsåsen och toppa med picklad rödlök och rönnbärsgelé. Servera burgaren varm.